Sol, sommar och svalkande rosé. En härlig kombination för de flesta. Förödande och farlig för andra. Särskilt för kvinnor.
– Jag hade jättesvårt att dricka lagom. Det spårade alltid ur och det hände galna saker, säger influeraren Vanja Wikström, som har valt bort alkohol.
På sommaren ökar alkoholkonsumtionen för de flesta av oss. Det slinker lätt ned ett glas läskande rosévin efter en dag på stranden eller en kall öl på väg hem från jobbet. Spontana grillfester med grannarna dyker upp mitt i veckan. Släktträffar och resor avlöser varandra. Och alkoholen flödar.
Visst är det mysigt att unna sig och leva i nuet. Men om du hör till dem som har svårt att sätta gränser för ditt drickande kan hälsan bli lidande.
Valde bort
Vanja Wikström bor med sin familj på Södermalm i Stockholm. Hon bloggar om sin hektiska vardag på Mama.se och gör barnprogram som hittas på Youtubekanalen ”Lekis TV” samt i appen med samma namn. För ungefär sex år sedan valde hon att sluta dricka alkohol.
– Det var en befrielse! Mitt problem var att det alltid blev för mycket. Jag kunde aldrig bara dricka ett glas vin efter jobbet, säger Vanja.
Hon drack första gången i sena tonåren och har alltid älskat den goa känslan som två glas vin ger. Den där mysiga salongsberusningen som gör världen lite mjukare, dig själv lite snyggare och lite roligare. Guldkanten på vardagen.
– Jag älskade den där känslan och drack mer för att försöka behålla den. Det slutade alltid med att det blev för mycket.
Vanja var rolig att gå ut med – det hände alltid galna och oväntade saker kring henne. Men även farliga och förnedrande grejer som hon skämdes för efteråt. Ibland hade hon inga klara minnesbilder av kvällen innan.
– En gång råkade jag höra en bekant säga att ”ingen är så bra att investera alkohol i som Vanja”. Jag blev som en underhållningstation för andra. Det kändes inte bra.
Ger ångest
Alkoholterapeuten och läkaren My Skarsgård känner igen Vanja Wikströms berättelse. Till henne kommer kvinnor i alla åldrar för att få hjälp med sitt drickande.
– Det förekommer alkohol i så många sammanhang i dag. Det är lätt att dras med och många har svårt att hantera det, säger hon.
My Skarsgård talar av egen erfarenhet, hon är nykter alkoholist sedan 13 år. Hennes problem började efter ett cancerbesked.
– Jag trodde att jag kunde hantera ångesten och oron genom att dricka, men det blev precis tvärt om. Alkohol genererar bara ångest. Det handlar om kemi.
Lätt beslut
Vanja Wikström kom också till en punkt i livet när hon kände att det fick räcka.
– Jag har lagt så mycket energi på att försöka hantera drickandet. Bara dricka vin, sätta upp regler för hur många glas jag fick dricka och tidpunkter när jag skulle sluta. Allt misslyckades.
Till slut mognade beslutet fram. När det väl var taget upplevde hon en befrielse.
– Det var så skönt! Det ger en enorm energi. Och jag är alltid pigg dagen efter en fest.
Hon upplever att det blir allt mer accepterat att avstå från alkohol, även om normen fortfarande är att dricka.
Unga alkisar
På senare tid har flera relativt unga kvinnor berättat offentligt om sina alkoholproblem. Journalisten Hanna Hellquist, programledare för ”Morgonpasset i P3”, skrev en utlämnande text i Dagens Nyheter där hon berättade att hon hade blivit nykter efter flera år av kaosdrickande. I våras släpptes boken ”Jag som var så kul att dricka vin med” av frilansjournalisten Rebecka Åhlund. I den vittnar hon om ett urspårat förhållande till alkohol, som till slut bara handlade om att planera och dölja sitt drickande. My Skarsgård igen:
– Du blir kidnappad av alkoholen, det är den som styr ditt liv. Det går åt enormt mycket energi för att administrera beroendet. Att sluta blir en lättnad.
Hon håller både kortare helgkurser och längre behandlingar.
– Många som söker hjälp har inte ett beroende och har inte insjuknat i alkoholism. De kan få insikter och verktyg för att minska eller sluta att dricka.
Påverkar hälsan
My Skarsgård varnar också för att kvinnor rent fysiologiskt tål sprit sämre än män. Storleken och underhudsfettet ställer till det.
– Män har mer vätska i kroppen. Eftersom alkohol är vattenlösligt blir koncentrationen högre hos kvinnor, säger My Skarsgård.
Det är faktorer som också gör kvinnor mer känsliga för de skadliga effekterna.
– Hjärt-kärlsjukdom, leversjukdomar och bröstcancer är bara några exempel på sjukdomar som är kopplade till alkohol, säger My Skarsgård.
Hon brinner för att människor, precis som Vanja Wikström, ska slippa anpassa sina liv efter alkoholen.
– Tänk inte att du aldrig mer får dricka. Det är en jobbig tanke. Tänk: vad skönt att slippa i dag också. Så tar man en dag i taget och njuter av livet istället.
FARLIGARE FÖR KVINNOR
Forskning har visat att kvinnor är mer sårbara än män för de sjukdomar som är kopplade till alkohol:
+Skador i hjärnan och centrala nervsystemet som påverkar minnet, inlärning och finmotorik.
+Leverskador.
+Hjärt-kärlsjukdom.
+Skador på bukspottskörteln.
+Fertilitetsproblem.
+Benskörhet.
+Flera typer av cancer, särskilt bröstcancer.
Källor: Riddargatan 1 – mottagningen för alkohol och hälsa, Systembolaget
RISKBRUK
Ett så kallat ”standardglas” innehåller tolv gram alkohol. Det motsvarar 50 centiliter folköl, 33 centiliter starköl, mellan tolv och 15 centiliter vin eller fyra centiliter sprit.
Riskbruk för män: mer än 14 standardglas per vecka.
Riskbruk för kvinnor: mer än nio standardglas per vecka.
Att dricka mycket vid ett och samma tillfälle mer sällan kan också vara ett riskbruk.
Källa: Riddargatan 1 – mottagningen för alkohol och hälsa
MY SKARSGÅRDS TIPS
+Titta på din familj. Finns det alkoholism i släkten? Var försiktig.
+Alkoholism är en sjukdom som alla kan drabbas av. Var ödmjuk inför det.
+Känn inte skam – sök hjälp i stället.
+Tål du mycket? Det är en varningssignal.
+Tappar du kontrollen och dricker mer än vad du har tänkt? Det är också en varningssignal.
+Undvik att dämpa stress eller känslor genom att dricka. Det fungerar inte.
+Upplev friheten i att inte dricka.