Radar · Nyheter

Höga kvävedioxidhalter i Göteborgsluften

Vägtrafiken står för den största delen av utsläppen.

Halterna av kvävedioxid i luften i Göteborg är så höga att staden inte klarar miljökvalitetsnormerna. Det visar nya siffror i rapporten ”Luften i Göteborg”. Utvecklingen av andra luftföroreningshalter ser dock positiv ut. 

Mätningar gjorda under 2018, som nu presenteras i miljöförvaltningens rapport ”Luften i Göteborg – årsrapport 2018”, visar att halterna av kvävedioxid i Göteborgsluften är för höga för att klara miljökvalitetsnormerna. 

Däremot ligger utsläppen av partiklar under gränsnivåerna. Vägtrafiken står för den största delen av utsläppen.

– Det är vägtrafiken som är den stora boven i Göteborg, det är den huvudsakliga källan till höga halter av luftföroreningar. Men luften påverkas också av utsläpp från bland annat industri, sjöfart och hamnverksamhet, samt från luftföroreningar som förs in med vinden från kontinenten och från andra delar av Sverige, säger Erik Svensson, miljöutredare på miljöförvaltningen, Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Höga halter av luftföroreningar kan bland annat orsaka irritation i luftvägar och ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar att även låga halter av luftföroreningar kan ha negativa hälsoeffekter. Föroreningar i luften påverkar också naturen genom att bidra till övergödning, försurning och skador på växter.

Miljöförvaltningen har mätt luftkvaliteten i Göteborgsområdet sedan mitten av 1970-talet. Jämfört med för femtio år sedan är luften mycket bättre i dag genom att bland annat utsläppen från sjöfarten har blivit lägre, att trafiken delvis har omdirigerats till kringleder och miljözoner har införts för tunga fordon. Trängselskatten har också inneburit minskad trafik i både i innerstaden och på infartsleder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV