Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Damberg: ”Sveriges största samhällsproblem”

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Mer måste göras för att stoppa sprängämnen från att komma in i landet över huvud taget, anser inrikesminister Mikael Damberg (S) som svar på att sprängningarna i Sverige har ökat kraftigt. Ministern ser sprängningarna som ett av de största problemen i det svenska samhället.

Ökningen av antalet sprängningar sker trots att regeringen skärpt straffen för både grovt vapenbrott och hantering av explosiva varor. Under fjolårets fem första månader anmäldes 63 sprängningar i Sverige, i år är antalet 93, enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Det här är kanske Sveriges största samhällsproblem, som vi har bestämt oss för att komma tillrätta med. Det är stora satsningar som vi ska göra på polisen både i år och nästa år. Vi ska ha 10 000 fler polisanställda, det kommer att göra skillnad, säger Mikael Damberg.

Han vill inte dra för stora slutsatser över månadsstatistik, men är oroad över att unga kriminella inte drar sig för att ta till våld och sprängningar i en större omfattning än tidigare.

Risk för oskyldiga

– Det är ju allvarligt att samhället har haft sådan utveckling att unga män så snabbt tar till våld och att det görs i miljöer där också hederliga människor faktiskt rör sig på gatorna, säger Damberg till TT under sitt femte besök i Malmö i år.

Kriminologer framhåller att det är större risk att oskyldiga drabbas av sprängningar än av skjutningar, och att upprepade sprängningar i en stad skapar en allmän känsla av oro. Även polisledningen i Malmö känner en oro.

Efter att staden inom loppet av några dagar drabbats av tre sprängningar, en dödsskjutning och ytterligare en skottlossning förstärktes bevakningen vid flera polisstationer i Malmö. Anledningen är att polisens insatser mot tungt kriminella i staden riskerar att leda till hot mot polisen.

– Det är klart att jag blir också orolig när polisen ändå bedömer att det kan finnas någon form av hotbild mot polisen själv, säger Damberg.

Mer måste göras

Den skärpta vapenlagstiftningen; polisens möjlighet att sätta upp kameror utan att behöva söka tillstånd (från januari 2020); förslaget om utökade möjligheter till datalagring för att lättare kunna kartlägga kriminella (tas upp av riksdagen i höst).

Det är tre verktyg som Damberg nämner som viktiga i kampen mot den organiserade brottsligheten, men mer behöver göras mot just sprängningarna, anser han.

– Jag själv tycker att vi måste göra ännu mer för att stoppa både att sprängämnena kommer in i Sverige över huvud taget, men också att vi hittar nya verktyg för polisen att angripa med. För historiskt sett har det varit för låga straff på den här typen av brott. Vi märkte ju att det gav effekt när vi jobbade med skjutningarna, säger Mikael Damberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV