Kommunerna som ingår i organisationen Göteborgsregionen inleder en samarbete kring deras klimatanpassningsarbete. ”Tidigare ensamma handläggare får nu stöd i sitt arbete” menar samordnaren Johanna Friberg.
Fler av kommunerna ligger nära vatten – hav, sjöar och Göta älv och det är framförallt här som det kommer att kräva stora insatser i klimatanpassningsarbetet. Det handlar om att förbereda kommunerna för de värsta scenarierna inom översvämningar, torka och färskvattenförsörjning. De flesta kommuner arbetar idag med de här frågorna men ansvaret kan ligga på enskilda tjänstemän som har svårt att få gehör för förändringar hos ledning och politiker. Genom att ha ett samordnat nätverk bakom underlagen blir det mer kraft bakom åtgärderna menar samordnaren Johanna Friberg i ett nyhetsbrev.
– Med det nya nätverket kan kommunerna mötas i frågorna. De som redan kommit långt kan dela med sig av sina kunskaper och de som behöver hjälp att komma igång får en skjuts i rätt riktning. Tillsammans kan regionen dessutom bli en starkare röst nationellt, säger hon.
Johanna Friberg menar att klimatanpassningsåtgärder generellt är underfinaniserade. Det saknas framförallt statliga pengar till flera åtgärder. Kommunerna tender också att hamna i lägen där kortsiktiga ekonomiska ställs mot långsiktiga.
– När vi till exempel bygger nytt i våra kommuner vill vi att det ska vara attraktivt för de boende och väljer därför kanske att bygga nära vatten. Det motsätter dock inte att få in ett klimatanpassningsperspektiv – så länge vi planerar tillsammans, förklarar Joanna Friberg.