När möjligheten för föräldrarna att vara hemma samtidigt under barnets första år utökades förbättrades mammornas psykiska och fysiska hälsa. Det är slutsatsen i en ny studie som Dagens Nyheter har tagit del av.
De så kallade dubbeldagarna infördes 2012. Innan dess fanns rätt till tio gemensamma dagar i samband med förlossningen. De nya reglerna tillåter föräldrar att ta ut föräldrapenning samtidigt i ytterligare 30 dagar under barnets första år.
Forskarna har i huvudsak jämfört förstagångsföräldrar som fick barn precis före och strax efter regeländringen. Resultatet visar att möjligheten till dubbeldagar minskade risken att mamman skulle behöva besöka sjukhus eller specialist med 14 procent. Uttaget av ångestdämpande läkemedel minskade med 26 procent och uttaget av antibiotika minskade med 11 procent.
– Det är oväntat stora effekter, och reformen kostade i princip ingenting, säger Petra Persson, forskare i nationalekonomi vid Stanforduniversitet, och en av studiens två författare, till DN.