Gårdsten i norra Göteborg tas bort från polisens lista över landets mest utsatta områden. Bakom förändringen ligger ett tjugoårigt arbete av det lokala bostadsbolaget Gårdstensbostäder.
– Vårt uppdrag var att skapa en framtidstro för boende i Gårdssten, det handlade inte om att bara putsa på fasaden, säger Jehan Mansour, säkerhets- och förvaltningschef.
Gårdsten byggdes i början på 70-talet och utvecklades snabbt till ett problemområde. Höga sjuktal, hög arbetslöshet, stor omsättning på boende. Stökigt och oroligt. Staden beslutade sig för att försöka vända trenden. Och 1997 skapades Gårdstensbostäder som ett bolag inom den kommunala allmännyttan. Det nya bolaget fick ett tydligt uppdrag att både fysiskt och socialt rusta upp området.
På måndagen kom ytterligare ett kvitto på att över tjugo års arbete varit framgångsrikt, stadsdelen togs bort från polisens lista över särskilt utsatta områden.
Långsiktigt arbete
Genom ett långsiktigt arbete tillsammans med partners och med delaktighet från hyresgästerna har arbetet steg för steg siktat mot att göra Gårdsten tryggt och attraktivt. Och det på många olika sätt, inte minst genom att försöka hjälpa människor att komma i arbete.
Ett grepp bolaget använder sig av är social upphandling. Gårdstensbostäder ställer krav på alla entreprenörer att de ska anställa minst en person från området när det ska utföra projekt för bolaget.
– Och många personer får sedan fortsatt anställning hos byggfirmorna den vägen, berättar Salma Nazzal. ansvarig för Gårdstensbyrån.
Bolaget fungerar på det sättet som en sluss ut i arbetslivet för många i området.
– Vi anställer också unga och arbetslösa hos oss vid olika tillfällen så att de får erfarenheter. Och det ger en grund för dem att gå vidare, säger Nazzal.
Jobba extra
En av dem som fått chansen är Hossam Gazlan,19. Han kom till Sverige 2016 från krigshärjade Jemen.
– Jag ska jobba extra för Gårdstenbostäder med att röja lägenheter i sommar, säger han.
– Jag bor med min familj här, men jag hoppas snart kunna få en egen lägenhet i Gårdsten.
Även egenföretagandet har ökat. När Gårdstensbostäder grundades fanns de åtta företag i området, i dag är det 50.
En av grundpelarna i filosofin är långsiktighet. Det gäller också när man söker partners för att ordna aktiviteter för barn och unga. Bland klubbar som valt att engagerat sig i Gårdsten märks GKSS, Gais och Göteborgsvarvet.
Tillbaka till samhället
Gais har träning två dagar i veckan och under sommaren. Varje gång kommer omkring 80 barn och deras föräldrar, från fem år och uppåt.
– Det är ett sätt för oss att ge tillbaka någonting till samhället. Det här är våran del i ett socialt projekt för att få bort ungdomarna från en annan form av beteende och istället fokusera på idrott och rörelse, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.
Gårdstensbostäder arbetar nu med vision 2025. Det handlar om allt nytt som byggts och som kommer att byggas.
– Vi vill ha eget ägande och bostadsrätter. Hyresrätterna har varit så dominanta, säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig i bolaget.
– Det ger ändå ett kvitto på att människor trivs när de som haft en hyresrätt nu vill köpa en bostadsrätt i området och bo kvar. De vill inte flytta härifrån, säger Jehan Mansour, säkerhets- och förvaltningschef.
Många ser Gårdstensmodellen som ett exempel som ger hopp för utsatta förorter. Och många vallfärdar hit för att se och lära.
– Vi har oerhört mycket besök. De kommer från olika delar av Sverige och från utlandet för att titta på vad vi har gjort, säger Anna-Carin Lundblad.