Nyligen presenterades de nominerade till årets Raoul Wallenberg-pris. Bland dem finns Christer Mattsson, som grundat Toleransprojektet vid Segerstedtinstitutet i Göteborg.
Christer Mattsson som grundat Toleransprojektet vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet är en av de nominerade till årets Raoul Wallenberg-pris. Toleransprojektet är ett skolarbete där ungdomar får reflektera över etiska dilemman, personligt ansvar och människovärde genom normkritiska värderingsövningar och samarbetsövningar.
Det första fröet till Toleransprojektet såddes efter att 14-årige John Hron mördats av fyra nazistiska tonåringar år 1995. Dåvarande läraren Christer Mattsson fick då i uppdrag att ta fram en modell för att möta och arbeta med elever som visar intoleranta attityder. Det mynnade ut i Toleransprojektet, som har använts både i Kungälv och andra kommuner sedan 20 år tillbaka.
Christer Mattsson arbetar idag med att utveckla kurser för pedagoger och föreläser om Förintelsen samt om hur man kan motverka rasism och våldsbejakande extremism.
Bland de nominerade finns också Kinna Skoglund och Sara Edvardson Ehrnborg, två av grundarna till nätverket Vi står inte ut som arbetar för ensamkommande barn och unga rättigheter. Nätverket, som vi tidigare berättat om vi flera tillfällen, består idag av 11 000 yrkesverksamma och volontärer.
Nominerats har också Anna Hellerstedt som driver organisationen Finspång mot rasism; Lovette Jallow som grundat organisationen Action for humanity vars syfte är att upplysa och utbilda som rasism och diskriminering samt Shanga Aziz, som grundat Locker room talk, en organisation som arbetar för jämställdhet via snacket i omklädningsrummet.
Raoul Wallenberg-priset delas ut årligen till en person som arbetar i Wallenbergs anda, framför allt med fokus på kunskapshöjande insatser hos barn och unga kring främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.
Prisutdelningen sker på Fotografiska museet i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti.