På ett år har äldreboenden i Göteborgs stad minskat sina avfall med 269 ton. Några av åtgärderna är att de nu gör sitt eget bubbelvatten och använder ättika istället för sköljmedel.
Ett femtiotal kommunala äldreboenden i Göteborgs stad har under ett års tid arbetat med att minska sitt avfall. Användningen av olika material har kartlagts och matavfall vägts. All berörd personal, sammanlagt 2 400 personer, utbildades av projektledaren Cristina Foconi, som ser möjligheter med erfarenheterna även på andra områden:
– Alla kan göra förändringar i sin livsstil och konsumtion; på arbetet och i privatlivet. Många åtgärder som äldreboendena har vidtagit kan kopieras av andra verksamhetsområden – och i hemmet, säger hon i ett pressmeddelande.
Ett trettiotal verksamheter har lyckats ändra sina rutiner, fått ner användningen av engångsmaterial, minska matsvinnet och fått ner sopmängden med mer än 10 %.
Tillsammans har de minskat sina sopor med 269 ton, fått minskade sophämtningskostnader med nästan en halv miljon och minskat kostnader för råvaruinköp med drygt 1 miljon.
– Det här är ett arbete vi måste göra för att värna vår miljö, men det leder också till en ökad medvetenhet hos oss som arbetar, om de produkter vi använder – och hur mycket vi använder av dem, säger enhetschefen Marie Holmqvist, på Grevegårdens äldreboende, ett av de boenden som kommit längst.