Landstingen och kommunerna ligger långt före allmänheten i omställningen till miljöbättre fordon. Och Västra Götalandsregionen är näst bäst i klassen. Det visar en rapport från föreningen Miljöfordon Sverige och analysföretaget Bisnode.
Bästa landstinget är Region Skåne vars personbilar till 97 procent och 52 procent av de lätta lastbilarna går att köra på ickefossila bränslen, det vill säga el, biogas, biodiesel såsom HVO100 eller etanol (E85). Det ger dem 37 poäng i granskningen. Västra Götaland kommer tätt efter med 34 poäng.
Stockholm stad är bäst av kommunerna där 69 procent av personbilarna och 90 procent av lätta lastbilar är fossiloberoende. Varbergs kommun kommer på andra plats. Göteborgs stad hamnar först på åttonde plats i den granskningen.
– Om utvecklingen fortsätter i samma takt tror jag att kommuner och landsting når riksdagens miljömål avseende fossilbränsleoberoende långt innan 2030, kommenterar Eric Wallin, Sverigechef på Bisnode i ett pressmeddelande.
Siffrorna kan jämföras med att hela transportsektorn ligger på omkring 26 procent fossiloberoende. Detta enligt statistik från 2030-sekretariatet som granskar Sveriges mål om en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030. Miljömålsberedningens definition av målet för en fossiloberoende fordonsflotta är att koldioxidutsläppen 2030 ska vara 70 procent lägre än utsläppsnivåerna var 2010. Om man mäter på detta sätt hamnar Vellinge bäst hittills med en minskning på 52 procent, tätt följt av Lerums kommun som hittills minskat utsläppen med 48 procent från år 2010.