Radar · Nyheter

Off grid-lyx: ”Om jag vore politiker skulle jag införa elavbrottsövningar”

Hans-Olof Nilsson har haft över 4000 personer på besök i sitt energimässigt självförsörjande off gridhus, sedan det stod klart år 2013.

Hans-Olof Nilsson gick på föreläsning efter föreläsning om olika slags hus som var självförsörjande på energi. Men varje gång han frågade var man kunde hitta dem fick han svaret att de än så länge bara fanns på pappret. Så han bestämde sig att bygga det som alla pratar om.

”Blipp blipp”. Någonting registreras i datasystemet när Hans-Olof Nilsson öppnar dörren och välkomnar Syre Göteborg på en rundtur i huset i Ramnebacken, Angered – där han bor tillsammans med sin fru. Hans-Olof petar på en display i hallen som styr temperaturen. En annan är till husets intelligenta system för bland annat ventilationen som förändras beroende på om paret är hemma, kortvarigt eller långvarigt borta. Att LED-lamporna i dörrhandtaget ändras från grönt till rött när jag låser dörren på toaletten ger ytterligare en föraning vilken typ av villa det här handlar om.

– Det finns ju små off grid-hus som bygger på att köpa in gasol och elda i kamin för värme, men det blir ett ganska enkelt boende där man blir begränsad.

– Jag ville bygga ett hus där jag kunde leva mitt liv precis lika bekvämt som vanligt, eller bättre. Jag kan slösa energi på ett annat sätt än om jag köpte el. Och ved – då måste jag ju skaffa bränsle, här kommer det ju uppifrån. Vi fångar in solenergin, och lagrar den tills den behövs, säger Hans-Olof nöjt.

Foto: Ingemar Tigerberg
Foto: Ingemar Tigerberg

Nej, det här huset är allt annat än spartanskt. Energisystemet drivs av solfångare och solceller, som sitter på taket vilket är optimerat för maximal instrålning. Solceller sitter även integrerat i de välisolerade väggarna.

Men det är först när man stiger ner i källarvåningen som man får se den för en villa, unika tekniken. Där står en rejäl hylla med blybatterier som lagrar den elektricitet som solcellerna genererar och jämnar ut tillförseln under dygnet och året. Men det stannar inte där. Ett elektrolysör producerar vätgas (el + vatten = vätgas & syre) som lagras i tankar utanför huset och används framförallt på vintern som extrabränsle när det blir kallt.

För detta behövs en bränslecell som omvandlar vätgasen till elektricitet och varmvatten. Skulle värmen av någon anledning inte räcka till ändå, har huset även bergvärme. Det här systemet gör huset fullkomligt självförsörjande på energi, någon sladd till elnätet finns inte.

– Vi har till och med så det räcker till vår elbil! Och det är bara solen som driver systemet. Det var så många som sa man inte kan förlita sig på solenergi i Sverige. Det var dessa förutfattade meningar som gjorde mig taggad, berättar Hans-Olof.

Foto: Ingemar Tigerberg
Foto: Ingemar Tigerberg

Även om det på det hela taget är ett avancerat system så är samtliga delar av huset från etablerade leverantörer, något som Hans-Olof tyckte var viktigt för att fler skulle kunna ta efter. Men det krävs förstås en del färdigheter om man ska göra det själv.

– Ja, jag har inte tummen mitt i handen. Det ska se bra ut och vara åtkomligt även när det är installerat, säger Hans-Olof som är elingenjör till yrket.

Intresset för huset har inte låtit vänta på sig. Sedan det stod klart i mars 2015 har inte mindre än 4 000 nyfikna personer varit på besök. Hans-Olof håller räkningen. Efter Syre Göteborg ska fem elektriker komma på besök.

– Och jag har inte skrivit en rad på sociala medier, poängterar Hans-Olof.

Många av de som hälsat på i huset har blivit så intresserade att de själva vill ha liknande system, vilket motiverade Hans-Olof att starta ett företag för att sprida tekniken – Nilsson energy. Nu jobbar fyra personer i företaget, vars roll är att projektera och installera liknande system i byggnader.

– Våra kunder har fokus på horisonten, det är ofta kommunala fastighetsbolag. Det största projektet är sex flerbostadshus i Vårgårda med 172 lägenheter som ska bli helt självförsörjande, berättar Hans-Olof stolt.

Prislappen kan dock verka avskräckande för många. Systemet i Hans-Olofs hus kostade 2,5 miljoner kronor när det byggdes. I dag skulle prislappen hamna mellan 1–2 miljoner på grund av att tekniken hela tiden blir billigare.

– Det är förstås svårare för privatpersoner, men alla som kan köpa en Tesla kan köpa ett sånt här system, konstaterar Hans-Olof och lägger till:

– Men mitt system är värt mer pengar på sikt än en Tesla.

Foto: Ingemar Tigerberg
Foto: Ingemar Tigerberg

Intresset för Off grid ökar, inte minst på grund av de nya påfrestningar som elnätet måste klara av. Det handlar dels om tillförseln av mer småskalig förnybar energiproduktion som nätet inte är anpassat för och att nätet blir mer utsatthet för stormar på grund av klimatförändringar. Hans-Olof tror även att elnätet kan komma att bli saboterat mer i framtiden.

– Vi kommer att få fler störningar i vårt elnät framöver, på grund av överbelastningar och hackers som vill störa. Hade jag varit politiker hade jag infört elavbrottsövningar varje månad, för folk kan inte sånt! Har du ingen el kan du inte göra någonting, inte ens få vatten.

Huset i Ramnebacken är anslutet till det kommunala vattensystemet, eftersom de var tvungna att ha ett avlopp. Men de har också egen brunn, förberedd för att hämta vatten ur. Huset har också stora vattentankar för att klara kortvariga stopp i vattentillförseln. Hans-Olof vill dock inte kalla sig för ”prepper”. Hans syn på framtiden verkar i huvudsak vara ljus. Energimarknaden förutspår han står inför en liknande utveckling som fast telefoni gick igenom när mobiltelefonerna kom. Fler kommer att producera sin egen förnybara energi, och inte behöva någon anslutning till elnätet.

Innan vi skiljs åt berättar Hans-Olof med glädje i ögonen om sitt nästa projekt – värmeslingor på garageuppfarten som ska smälta snö och is på vintern.

– Det blir kul att visa grannen hur snön försvinner utan att jag behöver skotta, skrattar han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV