Trots en dokumentärfilm, aktivt lobbyarbete gentemot miljöorganisationer och företag samt kontakter med press blev det ett vagt gehör för avslöjandet om miljögifter i blöjor och tamponger för miljökonsulten Rune Leithe och hans kollegor. Nu lanseras kampanjen #myclosestenemy för att lyfta frågan igen.
Kungsbackabon Rune Leithe ger inte upp. För två år sedan släpptes filmen Tampon – My closest enemy, en dokumentär om miljögifter i tamponger och de hälsofaror tamponganvändande kan medföra. Rune Leithe, miljökonsult och expert på bland annat klorblekning, bidrog med research till filmen, vilket vi tidigare berättat om i Syre Göteborg.
– Redan då påpekade vi att det med sannolikhet finns samma gifter i blöjor, då de är gjorda av samma sorts pappersmassa. I februari i år släppte franska myndigheter en rapport då man funnit en stor mängd miljögifter i blöjor, bland annat dioxin, berättar Rune Leithe.
Rapporten ledde till ett upprop som bland annat tre franska ministrar skrev under. Inom två veckor sammankallade ministrarna alla blöjtillverkare för att säga att de hittat ämnen som är farliga och att många av dem till och med är olagliga inom EU. De uppmanade dessutom blöjtillverkarna att sluta bleka med klor.
I resten av världen har rapporterna om miljögifter i hygienprodukter däremot inte lett till någon förändring att tala om.
I Sverige gjorde kemikalieinspektionen förra året en sammanställning av andra studier kring tamponger, men den ger inte Rune Leithe mycket för.
– De hittade 21 skadliga kemikalier, men gick ut och sade att det var ofarligt. De analyserade inte ens dioxin, och en av de rapporter de utgick från var bara ett examensarbete, säger Rune, som anser att Kemikalieinspektionens arbete var bristfälligt och att det drogs felaktiga slutsatser av studierna i sammanställningen.
Rune och den övriga gruppen bakom dokumentärfilmen har nu lanserat kampanjen #myclostestenemy på instagram och ett upprop på change.org, som i skrivande stund har fått 3 500 underskrifter.
För den som vill köpa hygienprodukter utan gift i Sverige räcker det inte att förlita sig på Svanenmärkta blöjor och tamponger, enligt Rune Leithe, eftersom Svanen inte har krav på totalt klorfritt.
– I Sverige är det bara Axfoods eget blöjmärke som är garanterat klorfritt, och Natracare när det kommer till tamponger, berättar han.
Han är besviken över att aktörer som tidigare marknadsfört sig som klorfria, såsom Naty, i dag har gått över till klorblekning.
– De skyller på priset, men det handlar om en sådan oerhört liten kostnad. Dessutom finns det bra leverantörer i Finland som levererar icke-klorblekt pappersmassa.
Uppropet #myclosestenemy
• Uppropet #myclosestenemy kräver att tillverkare och återförsäljare ska ta ställning och agera mot gifter i hygienprodukter. Man vänder sig till stora producenter som Procter and Gamble, Kimberly-Clark och svenska Essity, samt till kedjor som Coop, Ica, Lidl och Tesco, för att få dem att erbjuda giftfria, icke klorblekta alternativ till konsumenterna.
• Läs mer på mycloestenemy.com