Zoom

Megaloppisens 10-årsjubileum firas med hållbarhetsvecka

På söndag är det återigen dags för megaloppis i Majorna, den tionde i raden.

I år är det tio år sedan den första megaloppisen anordnades i Majorna. Det firar Hyresgästföreningen med hållbarhetsveckan Arenan hemmet, som sätter fokus på hållbarhet och boendefrågor.

På söndag tioårsjubilerar megaloppis i Majorna, ett arrangemang som sedan starten har utvecklats till en stor folkfest med många tusen besökare. Hyresgästföreningen, som står bakom megaloppisen, firar med att anordna en en hel hållbarhetsvecka under rubriken Arenan hemmet. Under hela veckan hålls seminarier och workshops utifrån ett antal teman:

Allmännytta = klimatnytta?
Perspektiv på hållbar renovering 
Avfall och energi, vinst eller slöseri?
Hållbar stadsplanering 
Konsumtionsmönster – vinn & svinn

Viktigt för trovärdigheten

Traditionellt har Hyresgästföreningen främst fokuserat på den sociala och ekonomiska hållbarheten.

– Det är så många som lever under väldigt fattiga förhållanden i fastigheter som inte håller måttet, och de har ingenstans att ta vägen om de skulle behöva flytta därifrån. Så det är våra hyresförhandlingar som står i fokus, och även våra opinionsbildande aktiviteter handlar mycket om att motverka marknadshyror, för att ge människor en chans att klara av sin vardag helt enkelt, säger Kim Weinehammar som är projektledare för Arenan hemmet och megaloppisen.

Men även den ekologiska hållbarheten får allt mer plats i organisationen. My Welther, som är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen  och tidigare projektledare för projektet Ekologisk stadsdel Majorna, tror att det är en nödvändighet för organisationen.

– Jag tror att det här är en fråga som är oerhört viktig för Hyresgästföreningens överlevnad och trovärdighet, att man också axlar det ekologiska perspektivet. Klimatförändringarna har sociala och ekonomiska konsekvenser, och jobbar vi inte med att bromsa dem kanske att bli riktigt krisigt på många ställen, och vi vet vad det kan innebära i form av social oro och våld.

Sociala insatser ger ekologisk vinst

Men redan idag har många av de insatser som görs bäring på den ekologiska hållbarheten, säger Kim Weinehammar.

– När man gör aktiviteter för att motverka social problematik är det just de ekologiska initiativet som används som verktyg. Man startar gratisbutiker, utomhusodlingar och lagar mat tillsammans.

Hon exemplifierar med Majornas bikooperativ, som startades inom ramen för Ekologisk stadsdel Majorna år 2010. Den första informationsträffen var helt fullsatt.

– De som kom dit tänkte inte ”nu ska vi göra en ekologisk verksamhet”, utan de kom för att de var intresserade av biodling. Men de blir mer medvetna om  det ekologiska det när de ser binas förutsättningar, och när biodlarna i sin tur tar kontakt med kommunen för att få använda mark att ställa upp bikuporna på väcker det frågor om grönytor i staden. Det är lite självförsörjande, det här ekologiska tänket.

Lyfta hyresgästers perspektiv

Reaktionerna på hållbarhetsveckan har varit väldigt positiva, säger Kim Weinehammar, som hoppas att programmet ska generera många samtal.

– Syftet är att lyfta upp hyresgästers perspektiv på den politiska agendan. När hållbarhetsfrågor diskuteras görs det ofta utifrån ett marknadsperspektiv – det är fastighetsägare som går in och diskutera hur man bygger ekologiskt. Men det kan bli så mycket bättre om man också lyfter in hyresgästernas perspektiv och förutsättningar, säger hon och fortsätter:

– Om man lyssnar på människor finns lösningarna där. De vet vad de skulle behöva för att kunna ta cykeln till jobbet varje dag eller för att hantera sin sopor.

Programmet Arenan hemmet pågår hela veckan, fram till Megaloppisen på söndag som alltså tioårsjubilerar. Även då blir det lite extra firande.

– Vi kommer att ha två scener, en vid Plaskis och en vid Djurgårdsplatsen. Där kommer vi att vara musik hela dagen och vi kommer även att intervjua personer som har varit med under de här tio åren, avslutar Kim Weinehammar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV