Hyresgäster som bor i allmännyttiga bostadsbolag ska enligt lag ha möjlighet till boinflytande. När Familjebostäder rustar upp sina lägenheter i Bergsjön görs det i dialog med hyresgästerna. Resultatet är både ökad trivsel och mindre skadegörelse.
När man kliver av spårvagnen på Galileis gata går det en gångväg genom en lummig park och man passerar en djurpark upp mot området Gärdsås i Bergsjön.
En tupp gal i fjärran och man skymtar den vidsträckta vyn över Göteborg och kan ana den fina utsikten från de översta våningarna i husen på Siriusgatan. Karin Jaxmark på Familjebostäder möter upp vid bolagets lokal på Siriusgatan.
Hon är företagets marknadsstrateg och ska berätta om de renoveringar som just nu genomförs av hyreslägenheterna i området. Både fasader och utemiljön ska rustas upp i 12 hus under en 10-årsperiod. Det kommer även att byggas runt 250 bostäder i området i form av bostadsrätter och radhus.
I ett tidigt skede gjorde Familjebostäder en marknadsundersökning där de frågade de boende om vad de tycker är viktigast i sitt boendeområde och när det gällde bostaden. Det visade sig att hyresgästerna ville ha kvar de låga hyrorna och att hyresvärden skulle göra något åt inomhusklimatet. Familjebostäder tog då fram material för att få till en dialog med de boende.
– Vi ställde ut skisser och idéer i en bemannad glaskub mitt i området. Under två veckor fick vi över 500 besök i kuben och av dessa var det ett hundratal som anmälde sitt intresse för att vara med i någon av dialoggrupperna, säger Karin Jaxmark.
Vill inte flytta
Sexbarnsmamman Faisa Mahamuud har bott i Gärdsås sedan 2010 och har varit med och tyckt till om hur området kan bli mer trivsamt. Hon är inte så förtjust i att bli fotograferad, men berättar gärna lite om hur hon upplever förnyelsen av området.
– Vi trivs bra och det kommer att bli så fint här med nya färger på husen när allt är klart. Vi vill inte flytta härifrån, säger hon.
Just husfasadernas utformning på Siriusgatan är något som de boende i Gärdsås är intresserade av att kunna påverka. Därför skapades en dialoggrupp om den konstnärliga utsmyckningen av husgavlarna.
– Med hjälp av konstnärer har vi haft fokusgrupper om den konstnärliga utsmyckningen som ska finnas på gavlarna. En del av Gärdsås identitet är natur och kultur och hyresgästerna vill även uppleva ett lugn när de kommer hem. Detta var något som vi ville att konstnären skulle ta fasta på.
En annan dialoggrupp är ”Rent och fint på Sirius”, som bildades för att man tyckte att det var för skräpigt i området. Tillsammans med de boende har en handlingsplan tagits fram.
– Man vill vara stolt över sitt område och det är man inte om det är för skräpigt, säger Karin Jaxmark.
Nominerad till Årets bygge
I en annan del av Bergsjön stod Familjebostäder i valet och kvalet mellan en rivning eller en totalrenovering av det så kallade Bananhuset på Tellusgatan. Slutligen föll valet på att göra en totalrenovering av hela området. Resultatet blev så bra att byggnaden blev nominerad till utmärkelsen Årets bygge 2019.
– En av orsakerna till att vi beslutade om en renovering var hållbarhet, exempelvis energiförbrukningen, säger Ulf Hård som var ombyggnadssamordnare och även var med och styrde upp dialoggrupperna i det här projektet.
Åtgärderna har gjort att huset på Tellusgatan har minskat sin värmeförbrukning med 42 procent, berättar han.
Och hur har det gått när det gäller den sociala hållbarheten?
– Mycket av den skadegörelse som fanns här tidigare har försvunnit. Under projektet drog vi dessutom igång ett socialt projekt som vi kallade ”Tjäna cykel”. Vi tog in övergivna cyklar i området och anlitade ett antal cykelmekaniker som fick handleda 200 yngre, mellan 12 och 18 år, i området för att rusta upp och pimpa cyklarna. När de var färdiga fick de unga behålla sin cykel. Det förde människor närmare varandra och det såg vi också som en trygghetsskapande åtgärd. Det kom till och med hit unga från andra delar av stan som ville delta, berättar Ulf Hård.
Inför renoveringen uppfördes en visningslägenhet på Tellusgatan, dit hyresgästerna bjöds in för att med egna ögon få se och känna på hur deras renoverade lägenheter var tänkta att bli. Där hölls även många möten med hyresgästerna, för att skapa ett samarbete och ge dem möjlighet att komma med synpunkter.
Applåder för trådbackar
Visningslägenheten har betytt mycket för att hela renoveringen blev så lyckad, säger Sara Hamon som är fastighetsutvecklingschef på Familjebostäder.
– I lägenheten kunde man visa, peka och förklara på ett konkret sätt. Vid premiären stod två kvinnor och blundade och luktade i köksskåpen. ”Här vill jag bo”, sade de. Det blev applåder när de nya garderoberna med trådbackar och annan inredning upptäcktes. Folk strömmade till lägenheten, gick runt i alla rum och vrår, kände på dörrar och skåp och ställde frågor. Somliga slog sig ner i sofforna och umgicks, berättar hon.
Det skapades också fokusgrupper där hyresgästerna kunde komma med synpunkter och idéer på hur utemiljöerna och tvättstugorna skulle utformas. Några av önskemålen var bättre torkmöjligheter, nya kök, tryggare entréer och trevligare utemiljö.
Skönt att komma hem
Therese Fatty bor på Tellusgatan sedan 2001 och har varit med i en av dialoggrupperna. De fick bland annat tycka till om planteringarna på gårdarna. Under renoveringen blev familjen evakuerad till en annan lägenhet under nästan nio månader.
– Det var skönt att komma hem igen till sina egna saker och till ett helt nytt badrum. Det känns fräscht och rymligare på något vis, fast det är samma lägenhet.
Det enda som stör Therese Fatty nu är de många fyrhjulingar och mopeder som kör i området.
Nöjda med renoveringen
Efter att projektet Tellusgatan har avslutats har man fortsatt med fokusgrupper och workshops för utformningen av den konstnärliga utsmyckningen av uteområdet och entréerna. Hyresgästerna har varit beställare och fått vara med och rösta fram de vinnande förslagen. Utsmyckningen kommer att vara på plats i höst.
Mariwan Hussein bor med sin fru och tre barn i fastigheten på Tellusgatan sedan nio år tillbaka. Han är även bovärd i området och har sin arbetsplats på Familjebostäders expedition. Där tar han emot de boendes önskemål om att få funktioner i lägenheten lagade när det handlar om elektricitet, rör och annat.
– Vi hade problem med avlopp och ventilation innan, men stambytet i kök och badrum blev väldigt bra. Vi är nöjda med renoveringen även om hyran höjdes, säger han.
Få har flyttat efter renoveringen, men några hyresgäster har passat på att stanna i sin evakueringslägenhet för att slippa flytta två gånger eller för att den haft en mer passande storlek.
Skadegörelsen har också minskat på Tellusgatan.
– När det gäller skadegörelse tror jag att det generellt fungerar så att om någonting ser lite dassigt och inte omhändertaget ut, då blir det lätt så att ingen bryr sig och att det till och med gör att folk förstör. Nu när allt är nytt och fint verkar det som att man tar hand om sitt hus på ett annat sätt. De ljusare och tryggare entréerna bidrar också till att man inte kan ”sabba” obemärkt, säger Sara Hamon.
Laglig rätt att påverka boendet
Enligt Allbolagen, Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, ska hyresgäster i allmännyttan ha möjlighet till boinflytande. Inflytandet sker på tre nivåer:
Inflytande i den egna bostaden och boendet
• Ett vanligt sätt att ge hyresgästerna inflytande över sitt boende är att bostadsbolagen gör kundundersökningar för att få deras synpunkter. När det gäller underhåll och upprustning kan inflytande bestå i att hyresgästen får påverka när underhållet ska ske och och välja hur omfattande renoveringen i lägenheten ska vara.
Inflytande i bostadsområdet
• Hyresgäster ges rätt att tycka till om exempelvis planteringar, belysning, lekplatser och annat i utemiljön. Bostadsföretaget diskuterar med de boende och tar in åsikter om vad som bör prioriteras. Dessa åtgärder påverkar hyresutvecklingen.
Inflytande på företagsnivå
• Vissa bostadsbolag tar in hyresgäster i sina styrelser för att representera de boende. Andra bolag har en särskilt tillsatt grupp av hyresgästrepresentanter som får komma med synpunkter och som ledningen rådfrågar inför beslut.
Källa: Sabo