Miljöpartiet vill skriva av studielån för unga som bosätter sig i glesbygd.
Förslaget ska göra det lättare för kommuner att locka till sig bland annat lärare och läkare.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lanserade förslaget i sitt öppningstal på partiets kongress i Örebro.
– Vi vill göra det lättare för byskolan, äldreboendet och vårdmottagningen i glesbygden att attrahera lärare, sjuksköterskor och läkare, genom att kunna avskriva CSN-lån för unga som bosätter sig i glesbygdskommunerna, sade hon.
Förslaget kommer ursprungligen från landsbygdskommitténs utredning som blev klar för ett par år sedan.
Är impopulära
Att det nu tas upp av Miljöpartiet beror bland annat på att partiet vill stärka sin ställning bland landsbygdsbor.
Partiet fick ett uselt valresultat i höstas och särskilt dåligt gick det på landsbygden. I MP:s valanalys står att partiet måste inse att det är ett reellt problem att miljöpartister är så impopulära på landsbygden.
– Jag vägrar köpa bilden av att klimatomställningen skapar orättvisa eller en klyfta mellan stad och land, sade Lövin i sitt tal och fortsatte:
– Tvärtom kan klimatomställningen vara en del av det som överbryggar klyftor mellan stad och land. Miljöpartiet ser bara nya möjligheter för landsbygden i den gröna omställningen, med en medveten politik för en levande landsbygd.
"Gör Sverige levande"
MP har tidigare lagt fram förslag om att fastighetsskatten för vind- och vattenkraft ska tillfalla de kommuner där kraftverken står.
Partiet har också föreslagit lägre arbetsgivaravgifter och lägre skatt för dem som bor i särskilt utsatta landsbygdskommuner.
– Det är inte miljöpolitiken som skapar klyftor mellan stad och land, tvärtom. Grön politik gör hela Sverige levande, sade Lövin..
En annan nyhet i talet var att MP vill att Sverige ställer sig bakom ett internationellt förbud mot autonoma vapensystem.
Oroad för mördarrobotar
– Jag är rädd för en ny militär kapprustning om autonoma vapensystem, mördarrobotar – maskiner som med hjälp av AI kan fatta egna beslut om vem som ska leva och vem som ska dö, sade Lövin.
Hon uppgav att det i dag finns internationellt överenskomna förbud mot klusterbomber, kemiska stridsmedel och biologiska stridsmedel.
– Idag har 28 länder i världen ställt sig bakom att på samma sätt införa ett förbud mot autonoma vapensystem. Bara ett av de länderna är ett EU-land, och det är inte Sverige. Vänner, det vill jag ändra på., sade Lövin.