Glad påsk? Påsken var inte tänkt som en glädjens helg – och det finns gott om skäl att fira den som en enda lång långfredag.
Påsk är för många lika med godis, ägg och långledigt. Men så har det inte alltid varit. Nordiska museet påminner oss om att påsken i flera hundra år var en tid för tystnad, stillhet och kontemplation. Den skulle påminna människor i det kristna Sverige om Jesu lidande på korset.
År 2019 finns det en god och en dålig nyhet i påskfrågan. Den goda är att det finns gott om skäl att fira en gammaldags påsk. Den dåliga är att gammaldags i det här sammanhanget betyder glädjelös.
Förträng följande om du vill fira en glad påsk:
• Ägg
Ät ägg, måla ägg – och försök att inte tänka på alla miljoner hönor i den svenska äggindustrin som årligen gasas ihjäl när de byts ut mot nya värphöns. Och tänk för all del inte på alla tuppkycklingar som avlivas direkt när de kläckts eftersom de inte fyller någon funktion i äggindustrin.
• Godis
Kör ner näven i det generöst tilltagna påskägget – och försök att inte tänka på orangutangerna som dör för att du ska få mumsa på ditt favoritgodis. Det finns tre arter av orangutang och alla är akut utrotningshotade. De lever i regnskogsområden på de asiatiska öarna Sumatra och Borneo som skövlas till förmån för plantager där det utvinns palmolja. Palmolja som bland annat används i många svenska godissorter.
• Påskeldar
Vad mysigt med en ljus och värmande påskbrasa! Men beroende på vad som slängs på brasan kan den bli direkt hälsofarlig. För att inte tala om alla små igelkottar som eventuellt krupit in under rishögarna i jakt på en trygg plats att sova.
• Fjädrar
Ingen påsk utan påskpynt? Inget påskpynt utan påskfjädrar? I Sverige kommer större delen av fjädrarna i handeln från kalkoner i USA, men skeppas hit via Kina, där de fått färg och ståltråd. Men tänk inte på det.
• Släkten
Att umgås med familj och släkt kan vara mer eller mindre skadligt för individen. Men det är resan dit som verkligen sliter på jorden. Tar du bilen eller flyget ska du kanske inte tänka på att den globala uppvärmningen och klimatkrisen till stor del beror på ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser orsakade av människan. I fjol blev världens koldioxidutsläpp högre än någonsin tidigare.
• Sill
När allt är svårt är det en himla tur att vi har sillen, va? Absolut. Tänk bara inte på alla svenskar som utan att veta om det kan ha ätit Östersjösill med för höga halter av dioxin. Enligt en granskning i tidningen Sveriges Natur kom ungefär var sjunde sillbit vi stoppade i oss under 2017 från Östersjön.
• Påskharen
Den finns inte.
Källor: Jordbruksverket, Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen, Global Carbon Project, Naturvårdsverket, Metro, Livsmedelsverket