Startsida - Nyheter

Energi

Hon gör det lättare att välja tåget

”Vi vill visa att man kan åka därifrån på semester, det måste inte vara från Arlanda.

2014 startade Susanna Elfors Facebookgruppen Tågsemester. I dag har den över 75 000 medlemmar och Elfors har gett ut en bok samt startat en tågresebyrå.

Det har blivit kväll efter en gråmulen onsdag i mars och Susanna Elfors är överväldigad när hon ser att de 75 platserna i Lunds stadsbiblioteks hörsal är tagna till sista stolen, och att det står nästan lika många utanför glasväggarna för att lyssna.

– Jag börjar nästan gråta när jag ser hur många ni är, säger hon till publiken.

Efter hennes föredrag bildas en liten kö av åhörare som vill att hon ska signera deras exemplar av boken Tågsemester.

Hon verkar ännu inte riktigt ha vant sig vid att intresset för Facebookgruppen med samma namn, som hon startade 2014, har exploderat.

– Jag hade 2014 vetat ganska länge att det inte är så bra att flyga, men kände mig ganska ensam om det. Jag åkte tågcharter med min familj och vi gjorde några resor till Berlin, men jag irriterade mig ofta över att tågen var så nedrustade. Det var bland annat därför jag startade gruppen, säger Susanna Elfors.

Susanna Elfors är övertygad om att det är Greta Thunbergs förtjänst att Facebookgruppen Tågsemester har vuxit explosionsartat. Foto: Marc Femenia

Egen firma

Hon arbetade då med sin egen firma inom stadsutveckling och lokal omställning för miljömässigt hållbara bostadsområden. Fram till förra hösten var det främst redan övertygade tågresenärer i tågsemestergruppen. Susannas jobb som administratör tog inte mycket tid.

– Men i höstas blev det fler och fler medlemmar och vi fick samtidigt en massa mediegenomslag. Efter ett tag tänkte jag: ”Jag är ju ändå entreprenör, det här kanske går att göra något av.”

Hon hittade en kollega i Andreas Sidkvist som hon redan delade kontorskollektiv med, och de bestämde sig för att starta Tågresebyrån för att möta alla de förfrågningar om resor som kom.

Prisades

I samma veva fick Susanna Elfors priset Blåslampan av organisationen Sveriges konsumenter och tidningen Råd & rön med motiveringen: ”Hon har skapat ett framgångskoncept där konsumenter hjälper varandra för att reda ut såväl stora som små frågor vad gäller tågresande när och fjärran. Det är inspirerande, praktiskt och inte minst hållbart – vilket både dagens och framtida konsumenter tjänar på.”

Susanna Elfors har tidigare skrivit flera böcker inom hållbarhet och stadsutveckling. Att det även blev en bok om tågresor är förläggaren Eva Wredes förtjänst. Hon var tidigt med i Facebookgruppen och såg att det fanns reseberättelser och bilder till en bok där. 25 av berättelserna har valts ut till boken, som innehåller allt från att resa till Danmark över påsken till att ta sig jorden runt med tåg och båt.

– Det är otroligt kul att den är klar nu, säger Susanna Elfors.

Förra veckan arrangerade hon och Sidkvist för första gången en minimässa för tågsemester. Dessutom är medieintresset stort. Nyligen medverkade Susanna Elfors och Andreas Sidkvist i SVT. Expressens resebilaga har skrivit om dem, så även Dagens Industri, Vagabond, Aftonbladet och flera andra.

– Att starta en Facebookgrupp tog fem minuter. Det är fem minuter som har förändrat mitt liv ganska mycket. Vi har fått anlita en fotograf för att ta lite vettiga pressbilder på oss, säger Susanna Elfors och skrattar.

”Det ska vara lite kul”

Bland annat har de tagit humoristiska bilder där de ser ut som semesterfirare på väg från Stockholms central.

– Vi vill visa att man kan åka därifrån på semester, det måste inte vara från Arlanda. Det ska vara lite kul, och inte kännas moraliserande.

Hon säger också att det absolut är viktigt att det finns aktivister som pekar på att det inte är bra för klimatet att flyga, men menar samtidigt att det inte räcker.

– Vi vill visa att det går att göra jättehäftiga resor utan flyg, annars fortsätter många ändå som vanligt.

Den första resan som Tågresebyrån har sålt är en yogaresa till Bad Gastein i Alperna i augusti med yogainstruktören och journalisten Catarina Rolfsdotter-Jansson. Ett dygn efter att resan släpptes var den fullbokad. Näst på tur är två familjeresor till Gardasjön, en resa till Lofoten och en till Sápmi.

– Vi får väldigt många förfrågningar från folk som vill ordna resor just nu, som en manskör som ville resa med hundratalet personer. Det gäller bara att hinna med, säger Susanna Elfors.

När hon pratar för besökarna på Lunds stadsbibliotek listar hon vilka slags resor hon tror att människor kommer vilja göra med tåg framöver. Det handlar om att kunna resa mer komfortabelt än i dag, resor med olika teman som yoga- eller författarresor, och att kunna charta hela tåg för tjänsteresor utomlands.

Hennes och Andreas Sidkvists arbete får mycket uppmärksamhet från politiskt håll. EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) bjöd dem nyligen till Bryssel inom ramen för att hans arbete med hur det europeiska järnvägsnätet ska förbättras. Där fick de träffa olika aktörer inom tågbranschen i Europa.

– Och vi åkte så klart tåg dit, säger Susanna.

Hon är glad över intresset från Jakop Dalunde och andra inom Miljöpartiet, men också noga med att hennes arbete inte tillhör ett visst politiskt parti.

– Att kunna resa bra med tåg borde vara angeläget för alla.

Det är också viktigt att Facebookgruppen fortsätter vara partipolitiskt obunden.

– Om det ska vara brett och verkligen förändra kan inte ett enda parti äga frågan. Det är ofta problemet för miljörörelsen, att frågor inte går vidare och blir breda. Men nu känns det som att det inte bara är de som vanligtvis brukar vara med som är intresserade och då kan det verkligen hända något.

Delar reseberättelser

Hon säger att tågsemestergruppen består av två dominerande typer: de som gillar att resa men har valt bort flyg för klimatets skull och de som åker tåg för att de älskar det. Den senare gruppen är inte med nödvändighet intresserad av miljöfrågor.

– Det händer att folk råkar i luven på varandra. Men oftast inser de att de har så stor nytta av varandra att de försöker hålla sams och hjälpa varandra istället.

Inget är för litet eller för stort att diskutera i gruppen. Vanliga frågor är hur man reser till en viss plats och vilka platser som kan besökas på vägen. Många delar också med sig av berättelser och bilder från resor. Annat som diskuteras är om man kan ta med sin hund på resan, tips om spel som underhåller barn på en lång sträcka och hur man packar bäst och i vilken typ av väska.

– Den som ställer en fråga i gruppen får ofta mycket kärlek och tips. Det är så roligt se alla de fina bilderna och läsa hur folk har löst olika problem. Sådant blir jag väldigt glad av, säger Susanna Elfors.

Susanna Elfors

• Susanna Elfors är teknologidoktor inom samhällsplanering och miljö vid KTH i Stockholm.
• Är grundare till Bagarmossen Resilience Center som arbetar med lokala hållbarhetsfrågor och hållbar stadsutveckling i stadsdelen där hon även bor.
• Arbetar även med sitt företag Sustopia och står bakom Asfaltsblomman, en guide för ekologisk och rättvist konsumtion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV