Datainspektionen har fattat beslut om sina planerade granskningar under 2019 och 2020. Vården och skolan ligger i fokus.
–När det gäller ny teknik behöver vi vara ute tidigt och berätta vad som är okej och inte, säger generaldirektör Lena Lindgren Schelin.
Hälso- och sjukvården, skolan, detaljhandeln och inkassobolag – det är några av de områden Datainspektionen ska granska under de kommande två åren.
– Vi har försökt sammanfatta vilka de mest akuta områdena är. Absolut mest akut är nog hälso- och sjukvården samt skolan, säger Lena Lindgren Schelin.
Frågan om hanteringen av känsliga uppgifter inom vården hamnade nyligen på dagordningen i och med 1177-skandalen. Enligt Lindgren Schelin är det en faktor i Datainspektionens granskningsbeslut.
– Men inte en ensam faktor. Vår planerade granskning syftar till säker datahantering inom hela vården, säger hon.
Inom skolans värld är det i synnerhet förslag om ansiktsigenkänningsteknik, och de digitala lärplattformar som de flesta skolor använder, som ska granskas.
– Generellt tittar vi på områden där man använder ny teknik, eller befintlig teknik på nya sätt. Ansiktsigenkänning är ny teknik och då behöver vi vara ute tidigt och berätta vad som är okej eller inte, säger Lindgren Schelin och fortsätter:
– Sedan kommer vi också att behöva titta på lärplattformarna och hur man hanterar elevernas data där. Olika uppgifter har olika skyddsvärde, till exempel är uppgifter inom elevhälsan mer skyddsvärda. Vi måste säkerställa att man har kontroll på hur uppgifterna hanteras.