Fredagens klimatstrejk har satt i gång en diskussion om huruvida lärare ska ge elever ledighet för att strejka eller om det ska räknas som skolk. Trots att skolplikten är tydlig är inte svaret helt självklart, enligt Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
– Det här häftiga engagemanget rimmar väldigt väl med styrdokumenten att skolan ska gynna individens engagemang och demokratiska möjligheter att påverka. Samtidig finns en skolplikt och går man i skolan ska man vara där, säger Fahlén till TT.
Enligt henne finns det inga regler som säger att en lärare inte kan använda strejken i sin undervisning, men att det kan vara svårt då lektionerna redan är planerade. Fredagens klimatstrejk ser Åsa Fahlén som en signal på att skolan behöver jobba hårdare med att införa miljö och hållbarhet i klassrummen.
– Många unga har klimatångest. Det är en signal på att skolan varit för dålig på att lyfta fram de här frågorna. Vi måste bli bättre på att fånga upp de här frågorna inom skolans verksamhet. Så att man inte behöver skolka, säger hon.