Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Blåvalen vill lyfta gemensamhetslokalen

Joakim Thedin, Patrik Zapata och Åsa Lom brinner för gemensamhetslokalen och jobbar hårt för att få den att fungera.

– Lokalen ligger verkligen perfekt, tvärs över gatan från den lokala matbutiken, och precis bredvid ”valen”, som på somrarna förvandlas till en plaskdamm som människor samlas kring, säger Patrik Zapata.

Han sitter i styrelsen för Blåvalens bostadsrättförening, en av sju fastighetsägare i Nordostpassagen i Linnéstaden. För ett år sedan beslutade styrelsen att ta över en lokal som tidigare använts som inspelningsstudio. Det var ett tufft beslut; om den hade hyrts ut hade det inbringat hyra till föreningen. Men att skapa en bra gemensamhetslokal var något de hade funderat på länge.

Än så länge är lokalen ganska tom, några böcker som inspiration, en fin soffa och en utställning med återbrukade lampor som hänger i fönstret – en del av initiativet Galleri Passagen. I källarrummet finns en arbetsbänk, ett litet kök och en stor yta, perfekt för att bygga, meka, göra yoga eller låta barn leka. I dag lånas lokalen även ut till barnkalas för de boende.

– Vi är inspirerade av Fixoteket, klädbibliotek, Folkköket och Cykelköket, som alla finns i Göteborg. Men hittills har vi haft fullt sjå med att fixa till lokalen. Vi har haft en växtbytardag och planteringsdagar, och vi har en aktiv cykelgrupp i området, säger Patrik.

Åsa Lom är inte med i styrelsen men är väldigt engagerad i gemensamhetslokalen. Så pass mycket att hon har gått ner i arbetstid för att engagera sig ideellt i att få igång den.

– Det här är så himla viktigt, tycker hon.

Skylten ”Ska” hittades som återbruk och markerar nu viljan att göra en bra lokal. Foto: Johanna Stål

I början av mars arrangerades det i Blåvalens gemensamhetslokal en öppen träff ihop med Göteborgs stads satsning Greenhack, Kajskjul 46 och den ideella föreningen Miljöbron för att diskutera hur man kan få en gemensamhetslokal att fungera. Det som lyftes som viktigt var bland annat att ha uthållighet.

– Det är viktigt att ha en plats och tid, men det går att lösa om man är många. Svårigheten är att få med många, menar Patrik, och får medhåll av Åsa.

– Det är viktigt att få människor att känna sig som medskapande, säger hon. En annan sak som enligt Åsa är viktigt är att dokumentera vad man gör och visa upp det.

– Då kan de som inte hade möjlighet att närvara bli lite sugna att delta framöver, säger Åsa.

Aktiviteter som har lockat bra är att laga mat tillsammans och att göra aktiviteter man vet att folk är intresserade av, såsom att trycka på tyg, berätta om områdets historia eller diskutera inredningsmöjligheter i de närmast identiska lägenheterna.

– Det är viktigt att göra en målgruppsanalys och titta på vilka de boende är och vad de kan tänkas ha för intressen. Är det mest barnfamiljer är det självklart bra med aktiviteter för barn och så vidare, säger Åsa.

Gemensamhetslokalen har potential att rymma mycket, då den är stor och ligger bra till. Förbipasserade kan reagera över skylten i fönstret som det står ”SKA” på.

– Vi hittade en begagnad skylt. Sedan noterade någon att det nog hade stått ”INDI” på en matchande skylt någonstans. Men vi tänkte att vi får skapa ett namn utav den här skylten. Det kan vara ett tecken, ett namn som visar på att vi ”ska” någonstans, berättar Åsa.

Redelight

• I premiärutställningen av minigallerian Galleri Passagen visas Joakim Thedins lampor av återbrukade material. De syns i fönstret på Blåvalens gemensamhetslokal. Joakim, som till vardags är formgivare åt större möbelaktörer, har gjort en kollektion av lampor av bland annat gamla persienner, lp-skivor och glasburkar. Tanken är att göra återbruk av sådant det finns mängder av i samhället och på så sätt kunna massproducera återbruk. Dessa lampor produceras nu av Returhuset i Alelyckan där man kan köpa dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV