23 februari
Litteratur: Författarfrukost: Jila Mossaed
Poeten Jila Mossaed berättar om sitt författarskap, om sin resa hit från Iran, om livet som poet i Sverige och om sina dikter. Jila Mossaed skriver sin poesi under exilens stjärna. Hon förenar det persiska med det svenska i en smärtans degel, vilket ger en klar och samtidigt ornamental diktning.
Tid: 10.00–11.30
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 100 kronor.
Konstvernissage: Vårsalong 2019
För andra gången anordnas en stor, jurybedömd vårsalong med öppen ansökan på Galleri Backlund i Göteborg. Med start den 23 februari och tre veckor framåt, fylls lokalerna av konst skapad av etablerade konstnärer, konststuderande och andra som har en ambition att ägna sig åt sitt skapande.
Tid: 12.00–16.00
Plats: Galleri Backlund
Kostnad: Gratis.
Konst: Black herstory med Veronica Odetunde
Under Blå ställets utställning Black History Month minns vi inflytelserika svarta personer. Black herstory är skapat av Veronica Odetunde, som vill lyfta svarta kvinnor och ickebinära som gör skillnad. Ett mer detaljerat program kommer att presenteras på Blå ställets hemsida.
Tid: 12.30-15.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.
Musik: Konsert med viktigt budskap
Göteborg Wind Orchestra bjuder in till en klimatsmart musikalisk resa. Med orkestern som reseledare besöks intressanta länder och det bjuds på musik från jordens alla hörn. Hur reste vi förr? Hur reser vi
i dag och hur kommer vi resa i framtiden? Kan man resa klimatsmart?
Tid: 13.00–14.00
Plats: Kronhuset
Kostnad: 50–100 kronor.
Litteratur: Dikter från ett halvt sekel
John Ashbery (1917–2017) var fram till sin död den amerikanska poesis grand old man, belönad med National Book Award och Pulitzerpriset. Nu hedras han med en samlingsvolym som rymmer dikter från 1950-2000-tal. Hans arbete diskuteras och dikter läses av bland andra poeten Helena Eriksson.
Tid: 14.00–15.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Måndag 25 februari
Samtal: Jonas Hassen Khemiri
I denna upplaga av samtalsserien Konst som motstånd möter vi författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri, i ett samtal med Ann Ighe. Jonas Hassen Khemiri har skrivit flera kritikerrosade och prisbelönade romaner, bland andra boken Pappaklausulen.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 65 kronor.
26 februari
Samtal kring hållbar konsumtion
Familjecentralen är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med barn upp till sex år som kommer för att leka, träffas och få stöd. Den 26 februari får Familjecentralen besök av Malin Sommanö, informatör på Eco fashion, som kommer dela med sig av sin kunskap kring textilproduktion.
Tid: 14.00–14.45
Plats: Familjecentralen Glasmästaregatan Draken
Kostnad: Gratis.
Tisdagsklubben: Civil olydnad
Per Herngren berättar om hur civil olydnad inspirerad av Gandhis icke-våld kan öppna upp möjligheterna för politisk förändring. Stadsmuseet bjuder in till en föreläsning om icke-våld där målet är medlet och om hur vi kan bli demokratiskt medregerande snarare än politiska åskådare.
Tid: 15.00-16.00
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.
Film: Om tjuvjakt i Sydafrika
Två filmare tänkte ägna sex månader till att göra en dokumentärfilm om tjuvjakten på noshörningshorn i Sydafrika. Fyra år senare är filmen klar efter att de begett sig in i en värld som är mycket större och mycket farligare än de någonsin kunde tro. Filmen är flerfaldigt prisbelönad.
Tid: 18.00–20.10
Plats: Bio Roy
Kostnad: 125 kronor.
Föredrag: Är vi alla klimatförnekare?
Docent Martin Hultman är ledare för ett nytt forskningsprojekt vid Chalmers tekniska högskola om varför inte klimatvetenskapen tas på allvar, trots att kunskap om konsekvenserna av koldioxidutsläpp från fossila bränslen varit kända i över 30 år. Hur kan vi hitta lösningar?
Tid: 19.00–20.30
Plats: Majornas bibliotek
Kostnad: Gratis.
Teater: Och nu, vart far vi nu?
Teater- och filmprojektet Och nu, vart far vi nu? ingår i en serie fristående pjäser som kom till genom oväntade möten när dramatikern Kristian Hallberg, på uppdrag av Folkteatern, följde Göteborgs stadsmuseums utställning Vi är romer. Detta är tredje och sista delen. Spelas tom den 9 mars.
Tid: 19.00–20.00, 26 februari
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140–230 kronor.
Musik: Yann Tiersen in concert
Yann Tiersen är kompositören, artisten och liveakten, som sedan det internationella genombrottet år 2001 har skämt bort oss med drömska vardagsmirakel. Han slog igenom för den breda publiken med det lekfulla, lätt melankoliska soundtracket till den uppskattade filmen Amélie från Montmartre.
Tid: 19.30–21.30
Plats: Göteborgs konserthus
Kostnad: 420 kronor.
27 februari
Relesefest: Arrangera tillgängligt för Dummies
Arvsfondenprojektet Arrangörer utan hinder bjuder in till en releasefest för sin bok Arrangera tillgängligt för Dummies – en guide för hur det enkelt går att arrangera tillgängligt och välkomnande för alla oavsett budget och typ av event. Det bjuds på föreläsningar, livemusik och poesi.
Tid: 18.00–23.00
Plats: Kvartersscenen 2Lång
Kostnad: Gratis.
Musik: Herbert Munkhammar
Nyligen kom Herbert Munkhammars första soloalbum Vulkanen och i vår gör han fyra exklusiva spelningar i Sverige, bland annat på Pustervik. Han har under 15 års tid gett ut musik i olika framgångsrika konstellationer – först i Afasi & Filthy och därefter i
Maskinen och Ansiktet.
Tid: 20.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 220 kronor.
28 februari
Litteratur: Helena von Zweigbergk
Helena von Zweigbergk har kallats ”vardagsrealismens solkiga mästare”. Totalskada är hennes nya relationsroman om vad som händer när allt man äger och har försvinner. Vem är man då? Hon är också aktuell med boken Grejen med saker, i vilken hon undersöker vårt förhållande till prylar.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Redbergsteatern
Kostnad: 120 kronor.
1 och 3 mars
Film: En svensk tiger
Innan det är för sent måste Birgitta von Otter ta reda på sanningen om sin pappa, ambassadsekreterare Göran von Otter. Pappan var en av de första i världen att få vittnesmål om Förintelsen. En känslomässig och personlig historia om skam, skuld och personligt ansvar.
Tid: 18.00–19.30 17.00–18.30
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95–115 kronor.
Teater: Nuckan – epilogen
Malin Lindroths essä Nuckan ifrågasätter ett epitet som länge har använts för att skambelägga den ofrivilligt ensamlevande, barnlösa, påstått oliggbara kvinnan och återuppfinna henne som civilisationskritiker. I Nuckan – epilogen står författaren själv på scenen. Regi av Cecilia Lagerström.
Tid: 19.00, 17.00
Plats: Atalante
Kostnad: 140–180 kronor.
1 mars
Teater: Det susar i säven
Det susar i säven tar sin början den dag Mulle avbryter sin stora vårstädning för att utforska världen utanför. Han ger sig ut på ett äventyr tillsammans med sina vänner, kantat av faror och strapatser, men också värme, humor, vänskap och en stor dos samhällssatir. Spelas t o m den 22 mars.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Teater Konfekt
Kostnad: 60–100 kronor.
Teaterpremiär: Timglaset
De två maskerna presenterar premiären av Timglaset. Tillsammans startar Sgibby och Sgabby ett band i hopp om gemenskap och förståelse om sig själva, varandra och världen. Timglaset är en musikteaterföreställning full av humor och allvar, en pjäs för människor över 14 år. Till den 10 mars.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Teater Sesam
Kostnad: 149–190 kronor.
Teaterpremiär: Hierarchy of needs
Adel Darwish är skådespelare och kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Utifrån hans text har Mattias Andersson skapat ett musikaliskt, visuellt och koreografiskt scenkonstverk format av stämningar, känslor och konflikter i vårt allas gemensamma nu. Spelas till och med den 4 maj.
Tid: 19.00–20.40
Plats: Backa teater
Kostnad: 80–250 kronor.