25 januari – 4 februari
Film: Dags för filmfestivalen igen
Göteborgs filmfestival är den största filmfestivalen i Norden. I kväll, fredag, invigs festivalen som rymmer upp emot 450 filmer från ett 80-tal länder samt omkring 16 000 besök. Festivalen erbjuder även ett 40-tal seminarier, konserter, konst, workshops och mängder av andra aktiviteter.
Tid: Varierande
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.
26 januari
Konstvernissage: Ordna livet – sjutton böcker
Studenter från andra året på Akademin Valands kandidatutbildning i fotografi ställer ut fotoböcker som de gjort i relation till tematiken i Stadsmuseets fotoutställning med Jens S Jensen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle”. Utställningen pågår fram till och med den 24 mars.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: 0–60 kronor eller årskort.
Samtal: Klimatapokalypsen är här – vad gör vi nu?
Den amerikanske författaren Roy Scranton är aktuell med boken ”We’re doomed. Now What? – Essays on War and Climate Change” och under Göteborgs filmfestival gästar han Stadsbiblioteket för ett samtal om den stundande klimatapokalypsen – och vad vi kan göra åt den. På engelska.
Tid: 14.00–15.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Musik: Trummor & Orgel
Med fem album, flertalet Grammisnomineringar och flera hundra livespelningar i Norden och övriga delar av Europa i bagaget kommer nu ett av landets mest erfarna liveband tillbaka till Nefertiti. Trummor & Orgel beskrivs som en mix av pop, jazz, psych och folkrock.
Tid: 18.00, 26 januari
Plats: Nefertiti
Kostnad: 220 kronor.
Realesekonsert: Aglaia
Aglaia bildades 2015 och utgörs i huvudsak av musiker som har sin bas i Göteborgsområdet. Bandets musik skrivs av Johan Örtlund. Deras självbetitlade debutalbum gavs ut på eget bolag 2016 och mottogs väl. I slutet av januari 2019 ges Aglaias andra album, Worlds, ut på Imogena.
Tid: 19.30–22.30, 26 januari
Plats: Unity Jazz
Kostnad: 160 kronor.
27–30 januari
Barnteater: Min vän Lage – dockteatern Tittut
Ugglan Lage flyttar till storstan. Livet i stan är inte helt enkelt, men han blir kompis med Flickan som stöttar honom när han har hemlängtan. En berättelse om att lämna allt som är tryggt och välbekant för att börja om på nytt, efter boken med samma namn av Eva Lindström. För åldern två-sex år.
Tid: Varierande, 27–29 januari
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 40 kronor.
27 januari – 28 januari
Musik: Sven-Bertil Taube
Efter publiksuccén på Dramaten i vintras åker Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl på landsomfattande turné i ett samarbete mellan Dramaten och Universal Music. Med sig har de bland annat nya sånger hämtade från kommande albumet med Evert Taube–tolkningar.
Tid: 19.30–21.30, 27 jan. 19.00–21.00, 28 jan.
Plats: Konserthuset
Kostnad: 396–695 kronor.
27 januari
Musik: Argentinskt på dragspel
Hugo El Cuervo Pajón är dragspelare från Argentina med många års erfarenhet som musiker, kompositör och arrangör både av folkmusik och folkdans. Här ackompanjeras han av Göteborgsbaserade artister. El Cuervo Pajón är på Europaturné med ett unikt framträdande i Angered.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.
28 januari
Föredrag: En visuell kavalkad om normer
Genom en visuell kavalkad med konst från renässansen fram till i dag ser vi hur normer har förändrats. Föreläsningen synliggör några normer som präglar vår samtid som kön, hudfärg och sexuell läggning. Elisabet Udd, konstpedagog från Göteborgs konsthall, håller i föreläsningen.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Mötesplats – Kulturhus
Kostnad: Gratis.
Film: Soyalism
Göteborgs filmfestival, tillsammans med Win Win Göteborg Sustainability Award, presenterar filmen Soyalism som är en utforskande dokumentär som avslöjar hur stora företag hänsynslöst offrar miljön för att maximera produktionskedjan mellan sojabönor och fläsk.
Tid: 17.00–19.00
Plats: Hagabion
Kostnad: Se Filmfestivalens hemsida.
Författarbesök: Bernt Hermele
Författaren och journalisten Bernt Hermele kom under 2018 kom ut med boken ”Kommer de så skjuter jag oss: om svenska judars liv i skuggan av förintelsen”. Hans senaste bok handlar om hur livet förändrades för judar som i generationer gjort allt för att smälta in i det svenska samhället.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.
Litteratur: Mannen i skogen – Vilhelm Moberg
Vår kanske främste Mobergkännare Jens Liljestrand berättar från sin hyllade biografi. Moberg lyfts ofta fram som en nationell klenod och stridbar debattör, men vem var människan bakom myten, karikatyren och löpsedlarna? Mannen i skogen är den första kompletta biografin över Moberg.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Redbergsteatern
Kostnad: 120 kronor.
29 januari
Samtal: Är höger-vänsterskalan död?
Efterspelet till valet 2018 uppvisar likväl en i Sverige sällan skådad ideologisk underton. Ska parterna efter idoga försök lyckas enas kring sakfrågor – och i så fall med vilka ideologiska konsekvenser? Stadsteatern bjuder in en panel bestående av bland and-ra Tove Lifvendahl och Per Svensson.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: Gratis.
30 januari
Författarbesök: Niels Fredrik Dahl
Niels Fredrik Dahls nya roman Mor om natten har fått ett översvallande mottagande i Norge. Dahl skriver om depression, om arv och ensamhet, om missbruk, beroende och självständighet, om kärlek som går i bitar och som blir hel igen. I samtal med Mats Söderlund, författare.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
31 januari
Samtal: Kollektivtrafik och delad mobilitet
Kan en gemensam tjänst som samlar kollektivtrafik och fordonspooler bidra till att fler väljer buss och cykel? Kan enklare byten mellan olika färdmedel bidra till ett mer hållbart resande? Tillsammans med representanter från företag, kollektivtrafik och lokalpolitik diskuterar en panel dessa frågor.
Tid: 08.00–09.15
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis men föranmälan krävs.
Föredrag: Finns det liv i universum?
Har du någon gång undrat om det finns annat liv i universum? Katja Lindblom, astronom, föreståndare vid Slottsskogs-observatoriet och Carina Persson, docent i astronomi vid Onsala rymdobservatorium berättar om vad för liv vi kan förvänta oss att finna ute i rymden, och var.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Naturhistoriska museet
Kostnad: Gratis.
1 februari
Föredrag: Varför har barn i hbtqi-familjer krångligare lagar?
Lagändringar från den 1 januari 2019 innebär att barn till samkönade par och transpersoner får en mer rättssäker situation. Samtidigt är bestämmelserna mer komplicerade än för barn med en mamma och en pappa. Behöver det vara så? Erik Mägi, doktorand i civilrätt, samtalar kring ämnet.
Tid: 12.15–13.00
Plats: Handelshögskolan
Kostnad: Gratis.
Bokrelease: När herr Normsson träffade Hen
Litteraturhuset välkomnar till releasen av bilderboken När Herr Normsson träffade Hen av Diana Hancock och Anna Windseth. I Normköping är det familjen Normsson som bestämmer och de har satt upp en massa knasiga regler för hur man får göra och inte göra. Men så möter de Hen.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.
Musik: William Soovik Grand Finale + Nebulosa
Yvig, känslofylld jazz möter djupgående ambient noise. Grand Finale är den göteborgska trumslagaren William Sooviks hjärtebarn. Nebulosa öppnar kvällen och bjuder på atmosfäriska improvisationer och kaotiska oljud från Joel Fabianssons ensamma elgitarr.
Tid: 18.30–20.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 120 kronor.
Musik: Kælan Mikla/Some Ember/Anna Öberg
Fem år har gått sedan de tre tjejerna i Kælan Mikla började recitera poesi över enkla postpunkkomp och vann ett poetry slam på biblioteket hemma i Reykjavik. Nu har de flera album i bagaget med mycket egensinniga texter och musik inom darkwave. Support är Some Ember och Anna Öberg.
Tid: 21.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: 165 kronor.