Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Hur kan man normalisera veganism? Det är ämnet på måndag, den 21 januari, när Djurens rätt bjuder in föredragshållaren Tobias Leenaert till Falken.

19 januari

Konsthantverk: Vernissage: Almost visible

Almost visible – Next Generation HDK Craft är en grupputställning med nio studenter från HDK Konsthantverks tre inriktningar keramikkonst, smyckekonst och textilkonst. Medverkar gör bland annat Elin Alvemark, Veronica Andersson och Sara Bech-Hanssen. Pågår till och med den 9 februari.
Tid: 11.00–16.00
Plats: Lerverk, Postgatan 11
Kostnad: Gratis.

Konstvernissage: Jacob Andersson – Inuti utflykten

Galleri Thomassen visar Inuti utflykten, en installation av Jacob Andersson. Kojan fungerar som ett skydd som ändras beroende på miljön. Inbyggd i en storlek som passar in i bilen reflekterar han över sina tankar om självförsörjning, självförvaring, ackumulering och natur. Visas till och med den 17 februari.
Tid: 12.00–16.00
Plats: Galleri Thomassen
Kostnad: Gratis.

Konstvernissage: Konstnärsalliansen – I tiden

Har klimatkrisen och finanskriserna förändrat konstvärlden? I utställningen I tiden har ett antal till organisationen Konstnärsalliansen anslutna, fritt tolkat samtidens ismer och tankeströmningar och hur vi kan använda dem för att förstå vår omvärld. Utställningen pågår till den 15 februari.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

20 januari

Film och samtal om Emilie Flygare Carlén

Emelie Flygare Carlén var författaren som sprängde många gränser. Hon blev den mest översatta och lästa i sin tid och också den bäst betalda. Manusförfattaren Bodil Tingsby och fotografen Erik Fägerwall har i sin film velat skildra både författarskapet och hennes gripande livsöde.
Tid: 14.00–15.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

21 januari

Föredrag: Göra medlidande lättare: Normalisera veganism

Djurens rätt och Studiefrämjandet bjuder in till en föreläsning av Tobias Leenaert, Center for Effective Vegan Advocacy. Under denna föreläsning förklarar Tobias Leenaert effektiva och pragmatiska strategier för att förespråka veganism. Föreläsningen kommer att vara på engelska.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Studiefrämjandehuset Falken
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Klassikerprat #1: Dumskallarnas sammansvärjning

Pikareskromanen som har kallats ”en av de roligaste böcker som någonsin skrivits” handlar om den intelligente men otroligt late Ignatius J Reilly som vid 30 års ålder fortfarande bor hemma. På jakt efter ett lagom ansträngande jobb hamnar han i en serie vanvettiga äventyr. Med Göran Greider.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Göran Greider.  Foto: Janerik Henriksson/TT

22 januari

Barnteater: Varför inte?

Hur är det att vara annorlunda på en plats där alla tänker likadant, gör likadant och ser likadana ut? Hur beter sig en grupp som ser dig som annorlunda och främmande? Måste man bli precis likadan som alla andra för att bli accepterad? Från två år och uppåt. Spelas till och med den 16 februari.
Tid: 09.00 och 10.15
Plats: Teater Sesam
Kostnad: 125 kronor.

Film: Hereditary

Som uppladdning inför att Göteborgs filmfestival lägger sin genrefilmhyllning Midnattsmassakern på Bio Roy i år, väljer Roy att under kvällarna före festivalstart återbesöka några av 2018 års mest uppseendeväckande skräckfilmer. En av dem är Hereditary med Toni Collette. Regi av Ari Aster.
Tid: 20.30–22.30
Plats: Bio Roy
Kostnad: 105–125 kronor.

23–24 januari

Musik: Nino Ramsby

Få artister och konstnärer berör så ständigt och på djupet som Nino Ramsby. Med personliga och ärliga texter når han ett brett spektrum av lyssnare och livs levande på scen är det alltid en resa från tårar till skratt, utan att överdriva. Han ger två konserter på Folks intima scen.
Tid: 21.00–23.00
Plats: Folk
Kostnad: 200 kronor.

Teater: Varning för hunden

Anette Sevreus, Linda Hellström och Jonas Franke-Blom samspelar i denna drastiskt humoristiska och poetiska pärla om existentiell vilsenhet och ensamhet, där vad som helst kan hända. Rosa lever ensam med sin hund Olav Gerthel. De står inför ett uppbrott. Manus av Bengt Järnblad.
Tid: 19.00
Plats: Teater Uno
Kostnad: 100–200 kronor.

23 januari

Teaterpremiär: Förbjuden ingång

Skådespelaren Mattias Nordkvist gestaltar författaren Victoria Benedictsson som kämpade mot föråldrade strukturer. Hon vill skriva, verka, måla och leva men strukturerna stoppar henne. Begränsad, instängd och rasande bestämmer hon sig. Det måste få ett slut. Spelas till och med den 2 mars.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: 12–310 kronor.

Victoria Benedictsson. Foto: TT

Musik: IAMX

Med en intensitet som går bortom det mesta återvänder den explosiva liveakten IAMX äntligen till Göteborg. Sedan Chris Corner 2003 lämnade Sneaker Pimps och skapade den teatrala personan IAMX har han liksom flutit fram. Både genrer och genus har luckrats upp och omformats till något nytt.
Tid: 19.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 250 kronor.

IAMX. Foto: Janine Gezang

Musik: Nidingen

Nidingen framför svensk nyskriven musik med svenska texter. Våren 2019 släpper bandet en ny skiva med titeln Ibland så vill jag rymma … men aldrig utan dig. På Hängmattan blir det en smygrelease av nya strömmade låtar  och premiärspelning för många av de nya låtarna på kommande LP:n.
Tid: 20.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.

24 januari–25 januari

Musik: Peter Eötvös dirigerar

Tonsättaren, dirigenten och professorn Peter Eötvös dirigerar tre egna verk: en gäckande cellokonsert med Symfonikernas Ernst Simon Glaser som solist, ett orkesterverk inspirerat av baskisk folkmusik och en gripande elegi till minne av alla namnlösa flyktingar som omkommit i Medelhavet.
Tid: 19.30–21.30
Plats: Göteborgs konserthus
Kostnad: 165–490 kronor.

Tonsättaren Peter Eötvös. Foto: Jean Radel

24 januari

Musikkväll med Eddie Wheeler

Läkare och professorer sa att han inte skulle överleva. De sa att hans handikapp var för svårt. 35 år senare har Eddie Wheeler avverkat hundratals spelningar runt om i världen. Nu är han aktuell med en ny singel och EP:n Burn it. Musiken handlar om att acceptera, släppa och gå vidare.
Tid: 18.00–20.30
Plats: Dalheimers hus
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Vargattacken

Vad hände egentligen i Kolmårdens varghägn för sex år sen då en ung kvinnlig vargguide hittades död? Lars Berges bok Vargattacken är en bok om besatthet, ärelystnad och girighet. Men också en bok om hur naturen blivit upplevelseindustri och om människans önskan att kontrollera naturen.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket

Dans: Luftkub/Concrete

Koreografen Eva Ingemarsson och smycke­konstnären Lena Birgitsdotter har sökt och utformat ett eget formuttryck där rörelsen möter metallen, det vita möter det svarta, och kuben spelar fritt i mellanrummet. Spelas den 24, 27, 29 och 31 januari.
Tid: 19.00
Plats: Atalante
Kostnad: 140–180 kronor.

25 januari

Musik: Pink matter

Frilagret välkomnar till en välgörenhetskonsert där det bjuds på en massa skön musik. Det kommer även att säljas fika på plats och det finnas möjlighet att köpa armband. Alla intäkter under kvällen går till barnrättsorganisationen Plan International till förmån för utsatta flickor.
Tid: 18.30–20.30
Plats: Frilagret
Kostnad: 50 kronor.

Musik: Lipparella

Lipparella presenterar tre verk ur sin nykomponerade repertoar för barockinstrument och countertenor – vart och ett med ett starkt personligt tonspråk som undersöker aldrig tidigare hörda ljudlandskap: Czarne Latawce (Svarta Drakar), Fikonträdet och Champs d’étoiles (Stjärnfält).
Tid: 19.00–21.00
Plats: 3:e Våningen, Sockerbruket
Kostnad: 60–100 kronor.

Musik: Hannah Tolf

Hannah Tolf är en sångerska och kompositör som med utgångspunkt i Göteborg skapar musik i gränslandet mellan jazz, pop och experimentellt. Tankar som berör gemensamhet och ansvar omfamnas av en djup och skör klangvärld, där närvaron och stunden värdesätts och påverkar.
Tid: 19.00
Plats: Nefertiti Kostnad: 180 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV