Snart stängs blodgivningsenheten på Sahlgrenska sjukhuset. Därmed finns det bara tre platser att lämna blod på i Göteborg, istället för fyra. Anledningen är personalbrist.
Den 21 januari stänger blodgivningsenheten på Sahlgrenska sjukhuset. Det innebär att det hädanefter finns tre platser att lämna blod på i Göteborg: Nordstan, Frölunda torg och den mobila blodbussen.
På grund av tidigare effektiviseringskrav har man minskat personalstyrkan på blodgivningsenheterna, vilket har lett till att man haft för lite bemanning på varje enhet.
– Det har inneburit att blodgivare drabbats av långa väntetider under vissa tider. Blodgivarna är det mest värdefulla vi har och vi vill snabbt kunna ta hand om dem när de besöker oss, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
Ska vara enkelt
Genom förändringen ska man kunna ha mer personal på plats under de tider på dygnet då flest vill lämna blod. Devisen är ju mer centralt, mobilt och tillgängligt, desto bättre.
– Det ska vara enkelt att ge blod och för att attrahera fler givare behöver vår verksamhet finnas på platser där många människor rör sig. Det bidrar till att vi kan arbeta mer långsiktigt med rekrytering av nya blodgivare, säger Jan Holgersson.
Idag är omkring 20 000 göteborgare aktiva blodgivare. Det blod som lämnas används bland annat till operationer, förlossningar, transplantationer och för behandling av kroniska blodsjukdomar.
Fakta: Vem kan lämna blod?
För att bli godkänd som blodgivare i Göteborg behöver du:
– vara mellan 18 och 65 år gammal
– vara frisk
– väga minst 50 kilo
– ha giltig ID-handling
– förstå och tala svenska
– ha svenskt personnummer
Källa: Geblod.nu