Två nya trädarter har upptäckts på Gotland. Korsningarna mellan rönn och finnoxel är de första nya arterna som hittats i Sverige på 60 år, rapporterar lokala medier.
Rönn och finnoxel kan normalt inte fortplanta sig med varandra, men i sällsynta fall har de dock kunnat föröka sig på asexuell väg, vilket skett på Gotland.
De nya trädarterna har samma gener men skiljer sig åt utseendemässigt beroende på var på Gotland de hittats. Arten som påträffats på norra Gotland, på Bungenäset, är döpt till bungerönn, Sorbus faohraei. Den andra arten hittades längre åt sydost på ön och har döpts till garderönn, Sorbus atrata.
Liknar vanlig rönn
– Det är inte så att vi har hittat dem plötsligt, vi har vetat om dem ganska länge och har funderat på vad det är för någonting, säger Mikael Hedrén, professor vid biologiska institutionen i Lund, till Sveriges Radio P4 Gotland.
– Vi har tagit mått på olika sätt och undersökt dem molekylärt och bestämt kromosomtal och tillsammans visar det här att det är två nya självständiga arter som finns här på Gotland.
För att få klassas som helt egen art krävs bland annat att träden skiljer sig i utseende från alla andra arter. Enligt Mikael Hedrén liknar bungerönn och garderönn vanlig rönn, men har större och bredare uppdelade blad.
Hopp om fler arter
Det är första gången sedan 1950-talet som nya trädarter påträffas i Sverige, men Mikael Hedrén är optimistisk om att hitta fler arter – om de gotländska alvarområdena får vara i fred.
– Vi kan nog räkna med att det uppkommer ytterligare arter i framtiden genom hybridbildning. Om vi vill att naturen ska kunna utvecklas på egen hand i framtiden så måste alvarmarkerna få ett starkare skydd mot exploatering, säger Hedrén till SVT Nyheter Öst.