Radar · Nyheter

Journalist gripen efter valbevakning

Premiärminister Sheikh Hasina anklagas av motståndare för att vara auktoritär och inskränka medborgares fri- och rättigheter, bland annat genom just fängslandet av journalister.

En reporter har gripits efter söndagens val i Bangladesh efter att ha rapporterat om oegentligheter i valet, som vanns av premiärminister Sheikh Hasina.

Enligt polisen greps efter att i en artikel hävdat att det lämnats in över 22 000 falska valsedlar i en valkrets, något som polisen beskriver som ”falsk information för att få valresultatet att framstå som tvivelaktigt”.

En kontroversiell dataskyddslag ligger till grund för gripandet. Människorättsorganisationer har kritiserat lagen för att ge myndigheterna stor makt att tysta oliktänkande.

Hasina vann 288 av 300 parlamentsplatser i valet vilket innebär en tredje mandatperiod i rad och fjärde totalt för henne. Oppositionen anser att valet varit riggat och hänvisar bland annat till trakasserier av väljare, att valurnor ska ha fyllts med falska röster och att Hasinas motståndare förföljts.
Ytterligare en journalist är efterlyst för sin rapportering om valet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV