Lindex nämns i SVTs Uppdrag granskning i slutet av november som ett av företagen som skickar kläder till förbränning. ”Det handlar endast om plagg som inte uppfyller våra strikta säkerhets- och hälsokrav, såsom plagg som drabbats av mögelangrepp, som exempelvis uppstått under transporten till havs, eller plagg som inte lever upp till våra strikta kemikaliekrav.”
I juli i år exploderade en ångpanna i en klädfabrik i Bangladesh och dödade 13 personer och skadade ett 50-tal. Lindex är ett av klädföretagen som köper kläder från fabriken.
Efter den stora fabriksolyckan i Rana Plaza år 2013 var Lindex ett av företagen som skrev under ett avtal om brand- och byggnadssäkerhet i Bangladesh. Organisationen Clean clothes campaign kräver att mer omfattande säkerhetsinspektioner av fabrikerna görs.
”Det ställer vi oss positiva till. Explosionen var hos en av våra största och viktigaste leverantörer, som vi jobbat med sedan 1998 och är en av de fabriker som presterar bäst på hållbar utveckling. Det var en otrolig tragedi. Vi har därefter valt att själva inspektera alla ångpannor på våra fabriker.”
Företaget medverkar i organisationen Fair actions rapport om hur syriska flyktingar utnyttjas i den turkiska klädindustrin.
I rapporten är företaget strax efter H&M och Varner det företag som gör mest för att förebygga detta. Fair action rekommenderar att företaget ska göra fler kontroller av underleverantörer samt utöva tryck på den turkiska regeringen i frågan.
”Bra rekommendationer. Vi har börjat jobba på det. Utmaningarna ligger främst hos underleverantörer, speciellt hos sådana där jobbet är lågkvalificerat. Vi har börjat göra egna kontroller av underleverantörer, och börjat tajta till leverantörskedjan.
Vi är inte så jättestora i sammanhanget och då är det bra att gå i gemensam front och utöva påtryckningar mot regeringar.”