Ninna Boberg, pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet, som leder stadsvandringen Amerikabrevet lördag 30 december, där man kan få lära känna några av de personer som emigrerade från Sverige till Amerika.
Vad kommer hända under rundvandringen?
– Vi rör oss i området som många emigranter passerade på sin väg mot kajen, tar lite allmän historia, men går framför allt in på ett antal olika människoöden från olika tider, alla emigranter till Amerika men med olika berättelser, för att få en bild av hur mångfasetterad emigranthistorien kan vara. Vi avslutar vid kajen nära Packhuset/Casinot.
Ni arrangerar en hel del evenemang som rör människor på flykt och andra tunga ämnen. Är det vanligt att många mest kopplar ihop Sjöfartsmuseet med akvariet?
– Många av våra besökare är barnfamiljer som uppskattar de levande havsmiljöerna i Akvariet, men besöket slutar aldrig där, eftersom museet rymmer många fler saker att upptäcka. Vårt uppdrag är att föra vidare kulturhistoria kring hav, hamn och sjöfart och också ge nya perspektiv. Det gör vi exempelvis i vår nya utställning Min flykt över havet, som bygger på personliga berättelser från människor som flytt över olika hav och tagit sig till Sverige – från andra världskriget till i dag.
Vilka spännande programpunkter kan vi se fram emot 2018?
– Under våren 2018 har vi som vanligt en rad roliga aktiviteter för vetgiriga barn, men också ett spännande program kopplat till utställningen Min flykt över havet.
Vid fem kvällstillfällen arrangerar vi exempelvis fördjupningar i utställningen i samarbete med olika föreningar och intresseorganisationer, då vi presenterar livsöden och en övergripande historisk kartläggning av det aktuella ämnet, exempelvis de finska krigsbarnen eller fokus Syrien.