1 kålrot, cirka 500 g 1½ liter vatten 2 buljongtärningar 5 kryddpepparkorn 5 vitpepparkorn 1 tsk rökarom (liquid smoke) några lagerblad 2 msk tomatpuré ev kryddnejlikor
Griljering:
½ dl grovkornig, skånsk senap 3 msk tomatpuré 1 msk ljus sirap 1–2 dl ströbröd
Koka upp vatten, buljong, kryddor och tomatpuré i en kastrull. Skala kålroten eller rengör den väl, lägg den i kastrullen och låt sjuda i cirka 1 timme. Känn med en sticka så att roten är genommjuk men ändå fast. Lägg roten på ett ugnsfast fat och låt svalna.
Blanda samman griljeringssmeten och pensla den på kålroten. Blanda mer smet vid behov. Vänd kålroten försiktigt i ströbröd. Tillaga i ugn på 225°C i cirka 20 min. Sätt gärna på grillfunktionen de sista 5 minuterna. Dekorera eventuellt med kryddnejlikor.