Radar

Trygghetsåtgärder för vandaliserad skola

Minst 30 fönsterrutor slogs sönder på Lövgärdesskolan, som stängdes tillfälligt som följd.

Efter att Lövgärdesskolan utsattes för grov förstörelse häromveckan vill Karin Pleijel, skolkommunalrådet i Göteborg, se krafttag för att förbättra situationen runt skolan.

Det var förra tisdagen som lärarna vid Lövgärdesskolan upptäckte att skolan blivit kraftigt vandaliserad när de kom till jobbet.

Flera sönderslagna rutor, uppbrutna skåp och uthälld mat mötte både barn och vuxna den dagen. Det är samma skola där en lärarvikarie blev ihjälskjuten i våras.

Skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) förfasas över utvecklingen och vill snabbt se över vilka typer av åtgärders som krävs.

– Barnen i området måste få det tryggare. Jag kommer att träffa bland annat Trygghetsrådet, skolan och bostadsbolagen i området för att se vad vi kan göra tillsammans och hur vi i politiken kan bidra, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon lyfter fram konceptet Community schools som ett alternativ. Det innebär att skolorna öppnar upp på kvällstid för föräldrar, föreningar och andra grupper som ett sätt att involvera fler i skolans miljöer.

– Sjumilaskolan jobbar så i dag. Det är öppet på kvällarna, man kan ha läxhjälp och språkkafé eller andra aktiviteter som välkomnar både ungdomar och vuxna i samma lokaler. Det kan vara en kanal in till andra aktiviteter än bus eller värre saker, säger Karin Pleijel.

Men om Lövgärdesskolan ska bli en Community school är inget som är klart i dag.