Energi

Hallå där! …

Hanna Gauffin, Djurens rätt Göteborg.

… Hanna Gauffin, styrelseledamot i Djurens rätt Göteborg, som är med och arrangerar en manifestation mot pälsindustrin på Pälsfria fredagen på Gustav Adolfs torg 24 november.

Vad innebär Pälsfria fredagen? – Pälsfria fredagen är en dag då djuren i pälsdjursindustrin uppmärksammas. Syftet med dagen är att sprida information till allmänheten om djurens situation och att få fler att välja bort päls och pälsdetaljer då de handlar kläder. Om allt fler väljer bort päls så kommer det till slut inte längre finnas något ekonomiskt intresse bakom att fortsätta driva dessa industrier.

Hur jobbar Djurens rätt med de här frågorna? – Djurens rätt arbetar för ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige. Genom att sprida information till allmänhet om livet för djuren i pälsdjursindustrin vill Djurens rätt få människor att bli medvetna konsumenter och välja bort päls i butiken.

Då majoriteten av svenskarna är för ett förbud är det främst politiska beslut som ska till för att verksamheten ska läggas ner. Detta arbetas med genom att namnunderskrifter skickas in till ansvarig politiker för att visa att det finns en stark opinion mot pälsdjursindustrin. Djurens rätt arbetar även för att kraven i Sveriges djurskyddslag ska efterlevas. I den står till exempel att djur ska kunna bete sig naturligt i fångenskap, vilket är långt ifrån verkligheten för minkarna i pälsindustrin.

Vad kan vi konsumenter göra för att undvika pälsprodukter?

– För att undvika att råka köpa kläder med pälsdetaljer kan man titta på etiketten i klädesplagget eller fråga i butiken. Djurens rätt har även en pälsfri lista där bara företag som inte säljer någon form av djurhud från djur som dödats enbart för sin päls får stå med.