Fredag brukar betyda tacos för många. Finns det några sätt att göra fredagsmyset lite mer hållbart? Absolut! Med ekologiska svarta bönor odlade på Öland och köttalternativet Pulled havre från grannlandet Finland, kan det mysas med gott samvete.
Syre har tagit fram recept på en helkväll, inklusive efterrätt med svarta bönor som bas. Recepten går att anpassa efter eget tyckte och smak. Kanske en klick sojakvarg till kakan, i stället för grädde? Eller en riktigt het chilifrukt till tacopajen.
Burrito bowl
Ingredienser: valfritt kokt ris säsongens sallat tomater paprika gurka majs avokado Gold and greens pulled havre (eller liknande produkt) svarta bönor salsa (se recept)
vegansk crème fraîche färsk koriander.
limeklyftor nachos
Gör så här:
Koka ditt favoritris. Vi valde ekologiskt, rött ris. Hacka grönsakerna. Skiva avokadon tunt.
Lägg ris i botten på en skål, fyll på med grönsaker och toppa med pulled havre, bönor, salsa, fraîche, koriander. lime och nachos.
Tips: Rosta majsen i torr stekpanna tillsammans med chipotlepulver.
Salsa: 4 st mogna tomater 1 röd lök 1–2 chilifrukter 1 nypa färsk koriander saften från ½ lime 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta salt.
Gör så här:
Mixa alla ingredienser grovt med en stavmixer. Salsan ska inte bli helt slät.