Förra veckan gjorde polisen tillslag mot företag som säljer ett ämne som kommer från cannabis. Försäljarna är nu misstänkta för narkotikabrott. Det låter kanske inte så underligt, men det är det.
Ämnet som företagen säljer heter cannabidiol (CBD) och ger inget rus. Däremot har det en rad vetenskapligt påvisade hälsoeffekter och ännu fler som man håller på att utforska. Det används som naturläkemedel eller kosttillskott av personer med epilepsi, kronisk smärta, depression, adhd/add, inflammationer med mera. CBD tycks även ha en antipsykotisk effekt och motverkar delvis effekten av THC, det mest kända psykoaktiva ämnet i cannabis.
Cannabidiolen i den CBD-olja som finns att köpa kommer från industrihampa, som innehåller mätbara men verkningslösa halter av THC. Dessa spår av THC finns även i oljan, och det är därför polisen misstänker narkotikabrott.
Samma vecka som polisen gjorde tillslag fick CBD-oljeförsäljarna ett brev från Läkemedelsverket. I brevet skrev Läkemedelsverket att CBD-oljan säljs som läkemedel men inte är godkänd som ett sådant, och att försäljarna därmed bryter mot läkemedelslagen. De fick tid fram till den 9 november att yttra sig, och sedan kan Läkemedelsverket vid vite förbjuda försäljningen.
Vi får väl se hur det går med det. Företagen har, väl medvetna om att de inte får lova att oljan har någon medicinsk effekt, inte heller gjort det. Men de har länkat till studier och låtit både nöjda och mindre nöjda användare uttala sig på hemsidorna.
Hur sambandet ser ut mellan polisens tillslag och Läkemedelsverkets brev är oklart – det ena rör ju narkotikabrott, det andra vilka försäljningsargument som används.
För Läkemedelsverket borde det finnas mer konstruktiva sätt att hantera situationen.
Eftersom CBD-oljan är att betrakta som läkemedel borde den godkännas och säljas som ett sådant. Lämpligtvis receptfritt på apotek, eftersom den är ofarlig och fungerar mot många slags hälsoproblem varav flera lämpar sig för egenvård.
Tills de medicinska effekterna är tillräckligt utforskade bör CBD-oljan kunna säljas som naturläkemedel och då borde Läkemedelsverket informera om hur ett sådant kan marknadsföras istället för att skicka hotfulla brev.
Polisen, som enligt egen uppgift inte hinner utreda grova brott på grund av resursbrist, behöver uppenbarligen se över sina prioriteringar. Om ni inte hinner utreda våldtäkter, som rikspolischef Dan Eliasson sa i mitten av september – gör då inte sånt här. Ja, cannabis är förbjudet eftersom den psykoaktiva effekten av THC anses vara skadlig. Man kan diskutera om det är ett vettigt förbud, men oavsett detta finns ingenting i CBD-olja som kan ha en sådan effekt. Tvärtom. Även om spåren av THC tekniskt sett är olagliga borde sådana här tillslag prioriteras ner oändligt långt, till någonstans efter uppklarandet av tjugo år gamla cykelstölder.
Det handlar om en olja som människor använder för att få en bättre hälsa, och många får det. De provar sig fram, lyckas lindra depressionen, sova bättre eller få bort utslagen. Eller så går de vidare och provar något annat. Ibland får de hjälp på vårdcentralen, ibland inte. I vilket fall som helst är CBD-oljan ofarlig – och för många är den livsviktig. Att ta ifrån dem något som ger lindring är onödigt och grymt.