Lisen Brunberg, tidigare anställd på Attendos LSS-boende i Partille, får Civilkuragepriset 2017. Priset delas ut av Syndikalisterna till någon som agerat mot missförhållanden på arbetsplatsen.
Under helgen delade fackförbundet SAC Syndikalisterna ut 2017 års Civilkuragepris, som tilldelas en eller flera personer som uppvisat civilkurage och agerat mot missförhållanden på sin arbetsplats.
2017 års pristagare är Lisen Brunberg, före detta provanställd och skyddsombud på Attendos LSS-boende i Partille, för att hon agerade mot bristande säkerhet på arbetsplatsen trots att hon hade en osäker anställning.
”En sådan solidaritet blir mer och mer sällsynt i tider som dessa när allt fler har osäkra anställningar och rädslan för att säga emot sina chefer ökar”, skriver SAC:s centralkommitté i motiveringen.
Under hösten 2016 slog Lisen Brunberg larm om riskerna med att personalen arbetade ensamma om nätterna, vilket fick det regionala skyddsombudet att reagera och lägga ett skyddsstopp på ensamarbete nattetid.
Strax därefter, samma dag som provanställningen gick ut, fick Lisen Brunberg beskedet att hon inte skulle få jobba kvar, trots att hon tidigare fått ta emot beröm från både chefer och medarbetare.
För henne var det tydligt att det hängde ihop med hennes fackliga engagemang.
– Vi ville ju bara säkra oss själva och framför allt säkra stället. Det är bedrövligt att man får sluta på jobbet på grund av det, säger hon.
Civilkuragepriset instiftades år 2000 till minne av syndikalisten Björn Söderberg, som mördades av nazister år 1999.
Hur känns det att ha fått det här priset? – Jag har nog inte riktigt förstått det fortfarande. För mig är det en självklar sak att man ställer upp för sina jobbarkompisar. Som skyddsombud gjorde jag bara det jag skulle.
I dag jobbar Lisen Brunberg på ett annat privat LSS-boende.
– Där är det mycket bättre, det är stor skillnad. Sen säger jag inte att Attendo är värdelöst bara för att stället där jag arbetade var det. Jag drar inte alla över en kam.