På söndagen avslutade FN-styrkan Minustah officiellt sitt långa uppdrag på Haiti. Den fredsbevarande styrkan anlände till det fattiga och då politiskt instabila landet 2004 och har lyckats bidra till utvecklingen – men insatsen har också kantats av allvarliga skandaler.
Världsorganisationen lämnar dock inte Haiti helt i samband med avvecklingen av Minustah. En betydligt mindre FN-mission kommer att ta över, med uppdrag att hjälpa landets regering med säkerhetsfrågor.
– Haiti är nu i ett läge där landet kan gå framåt och befästa den stabilitet som har uppnåtts, och arbeta för en fortsatt social och ekonomisk utveckling, säger Minustahs chef Sandra Honoré, till FNs nyhetstjänst.
FN-styrkan har lyckats medverka till en ökad demokratisering i landet och även bidragit till att skapa en mer professionell poliskår. Tack vare Minustah har gängkriminaliteten kunnat bekämpas och fredsstyrkan anses även ha bidragit till att öka den ekonomiska tillväxten i det fattiga landet.
Men insatsen har även förmörkats av skandaler. Den största var den koleraepidemin som bröt ut i Haiti efter att först ha börjat spridas av FN-soldater. Under flera års tid förnekade dock FN sitt ansvar för utbrottet av kolera. Medgivandet kom efter att en intern FN-rapport pekat på organisationens delaktighet.
Experter menar att sjukdomen kom till Haiti genom nepalesiska fredsbevarande styrkor som anlände 2010 för att hjälpa till i arbetet efter den förödande jordbävning som drabbade landet samma år.
Sjukdomen tros sedan ha spridits vidare genom en flod på grund av läckande avloppsrör. Den ledde till nästan 10 000 människors död och runt 800 000 sjukdomsfall – vilket innebär att nästan var tolfte haitier drabbades.
FN har sedan dess utlovat ett två år långt projekt som syftar till att förbättra avlopp och vattendistribution i Haiti, men hittills har denna satsning förblivit kraftigt underfinansierad.
En annan skandal inträffade i november 2007, när över ett hundra FN-soldater skickades hem efter att ha blivit anklagade för sexuellt utnyttjande av minderåriga.
Från officiellt håll uttryckte FN kraftig kritik mot de anklagade, men organisationen har ingen politisk eller juridisk möjlighet att utdöma straff mot sin militära personal. De flesta FN-soldater har helt undgått straff eftersom myndigheterna i deras hemländer inte velat väcka åtal mot dem.
Under åren har Haiti drabbats av nya naturkatastrofer vars förödande konsekvenser har krävt nya insatser i form av bistånd och humanitärt hjälparbete.
Beslutet att avveckla Minustah togs av säkerhetsrådet i april i år och har sedan dess skett gradvis.
Enligt USAs FN-ambassadör Nikki Haley vilade beslutet på den förbättrade politiska situationen i Haiti och det fredliga maktskifte som kunde genomföras efter presidentvalet i november förra året.