Denna vecka avslutas ett pågående toppmöte i Kina om FNs konvention mot ökenspridning. Målet är att enas om en långsiktig strategi för att stoppa den pågående storskaliga förstörelse av marker som utgör ett hot mot den globala matsäkerheten.
Mötet kring konventionen, UNCCD, har pågått sedan förra veckan i kinesiska Ordos och samlar experter och politiker från 196 länder. Tanken är att man ska komma överens om metoder för att minska den pågående ökenspridningen och den omfattande förstörelse av marker som pågår i olika delar av världen.
Deltagande länder förväntas även lägga fram målsättningar för återställning av förstörda marker, samt komma överens om åtgärder för att möta framtida hot som tvångsförflyttningar av människor, sand- och dammstormar samt hur man ska stärka människors möjligheter att klara framtida torkor.
Enligt FN-organet UNCCD, som arbetar med konventionen, är hela 169 länder i världen påverkade av ökenspridning och markförstöring. Värst drabbat är värdlandet för mötet, Kina, som uppges vara det land där störst områden och flest människor är utsatta.
UNCCD slår fast att termen ökenspridning inte bara inbegriper hur sanddyner sprider ut sig, utan att det handlar om en tyst och smygande kris som slår mot befolkningar över hela världen.
Enligt FN-organet är fler än 1,5 miljarder människor i världen beroende av marker som är på väg att utarmas, varav en stor majoritet redan nu lever i fattigdom.
Detta samtidigt som klimatförändringarna utgör ett hot mot försörjningen för allt fler människor. UNCCD konstaterar att om ”fred, säkerhet och internationell stabilitet” ska kunna bibehållas måste mer göras för att bekämpa ökenspridning och markförstörelse samtidigt som effekterna av torkor måste motverkas bättre.
Den kontinent som drabbas värst av klimatförändringar och väderrelaterade katastrofer är Afrika. Detta trots att kontinenten endast står för fyra procent av de globala utsläppen av växthusgaser.
För närvarande är många miljontals människor i behov av matbistånd i bland annat Etiopien på grund av svåra torkor.
Enligt bedömningar är hela två tredjedelar av Afrikas marker antingen öken eller torrområden och en stor del av åkermarkerna bedöms vara utarmade.
Enligt FN utgör torka den väderrelaterade typ av katastrof som leder till flest dödsfall samtidigt som konflikter om vattenresurser blir allt vanligare. Redan i dag lider över en miljon människor brist på friskt vatten och behoven beräknas öka med 30 procent fram till 2030.
För många människor blir konsekvenserna svår fattigdom och hårda socioekonomiska förhållanden. UNCCD bedömer att närmare 135 miljoner människor kan ha tvingats på flykt till 2045 på grund av förstörda jordar och ökenspridning.
När det gäller de målsättningar som diskuteras under toppmötet har Kinas skogsminister Zhang Jianlong meddelat att landets målsättning är att halvera de områden som drabbats av ökenspridning och förstörda marker till 2020.
Landet uppger att man har utvecklat modeller som fungerar och att utvecklingen sedan flera år tillbaka faktiskt går åt rätt håll.
Som exempel på det nämns att den stad där toppmötet hålls, Ordos – där Djingis Khan ligger begravd – bestod av öken för bara 20 år sedan. Nu beskrivs Ordos som en grön och modern stad.