Energi

Hallå där! …

Miriam Lannge Lidin, bibliotekarie, Göteborgs stadsbibliotek.

… Miriam Lannge Lidin, programbibliotekarie för skönlitteratur, konst & musik på Göteborgs stadsbibliotetek, som är med och inviger det nya poesigalleriet i morgon lördag, där poesi fått en ny plats för intresserade besökare.

I morgon, lördag, är det premiär för Stadsbibliotekets poesigalleri! Berätta – vad kommer hända i det här rummet?

– Under invigning av poesigalleriet som sker på lilla scenen på plan 1, kommer Göteborgsartisten Weaver att spela en fantastisk, fin och lite vemodig americanamusik. Vi kommer att berätta om tanken med rummet. Poesieldsjälen Magnus William-Olsson berättar om flera digitala lyriksatsningar. Rummet fylls av poesi. Sexton lokala poeter läser fem minuter var i ett varvat flöde.

Är lyrik lite av en undanskymd genre?

– Absolut inte! Samtidspoesin mår väldigt bra i dag och står för hela 18 procent av den totala skönlitteraturen 2017. Det är en femtedel och då bara räknat de tryckta böckerna. Digitaliseringen har migrerat poesin från de stora till små förlagen och det har blivit lättare att trycka små upplagor. Att det finns mycket poesi märks extra tydligt när vi samlar den nya poesin på det här viset i poesigalleriet. Där syns ett trettiotal titlar från det senaste halvåret. Det finns också fler mikroförlag som väger upp mot de stora förlagen, som till stor del dragit ner på poesiutgivning på grund av dålig försäljning. Det skrivs i allmänhet mycket poesi och vi har ju fler emigranter som kommer från en tradition där poesi har ett starkt fäste.

Hur har responsen varit hittills bland dem som hört talas om galleriet?

– Bara positiv. Fler och fler besökare börjar upptäcka rummet. De upplever det positivt att kunna hitta de senaste diktsamlingarna, förhoppningsvis blir fler inspirerade till ny poesi. I poesigalleriet finns också de senaste poesitidskrifterna och vi samlar recensioner om aktuella titlar och flaggar för våra poesiprogram.