Startsida - Nyheter

Radar

Kräver stopp för tvångsutvisningar

Sittstrejken på Järntorget är en fortsättning på den som inleddes på Mynttorget i Stockholm.

Sittstrejken mot utvisningar till Afghanistan som inleddes på mynttorget i Stockholm har spridit sig till Göteborg och Järntorget.

På Olof Palmes plats delades det under tisdagen ut över 100 hemlagade bolanis (afghanskt fyllt bröd) i regnet. Strax innan fördrev de strejkande tiden med att göra drakar med budskap om kärlek och kamp. Sittstrejken för att stoppa utvisningarna till Afghanistan är inne inne på sitt femte dygn. Varje natt sover här 30–40 unga och sympatisörer. På dagarna är upp till 250 personer här.

Zahra Samadi, talesperson för den grupp ensamkommande som tagit initiativ till sittstrejken i Göteborg, säger att de kommer att stanna tills de fått svar från Migrationsverket och dess generaldirektör Mikael Ribbenvik.

– Min uppmaning till Ribbenvik, Migrationsverket och regeringen är att ge oss ett tydligt formulerat och nedskrivet löfte om att stoppa utvisningarna till ett av världens farligaste länder. Min uppmaning till svenska folket är att visa solidaritet i dag, inte i morgon.

Samadi berättar att situationen för tjejer är dubbelt så svår, då hederskulturen gör att de tjejer som återvänder inte längre är välkomna tillbaka till vare sig familjer eller omkringliggande samhälle.

– Vi har fått höra att Sverige är ett land som respekterar de mänskliga rättigheterna. Nu återstår att bevisa det, avslutar Samadi.

Regeringen och Migrationsverket håller hittills fast vid nuvarande bedömning av Afghanistan som ett land där det finns både säkra och osäkra områden, och fortsätter därmed att utvisa människor dit. I Tyskland har man valt att tillfälligt pausa alla avvisningar till landet på grund av det försämrade säkerhetsläget. I Sverige har Vänsterpartiet och Centerpartiet krävt att Sverige gör samma sak och de fick nyligen även stöd även från Liberalerna i frågan.

– Sverige bör rimligen göra samma bedömning som Tyskland, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund till Ekot på Sveriges Radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV