Startsida - Nyheter

Radar

Sahlgrenska satsar på 3d-printad hud

Sahlgrenska universitetssjukhus har fått pengar för att utveckla en teknik som ska möjliggöra 3D-printad hudersättning för att behandla svårläkta sår. En förutsättning för arbetet är tätt samarbete med flera universitet.

Projektet ”3D-bioprinting av hud för behandling av svårläkta sår”, som har fått nära en miljon kronor från Vinnova, är ett samarbete mellan plastikkirurgin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Linköpings universitet − Den typen av teknik skulle exempelvis kunna användas för människor med kroniska sår eller brännskador. Men ambitionen i det här projektet är främst att få ny kunskap och utveckla en programvara som kan möjliggöra utskrift av hudersättning. Därefter hoppas jag att både jag själv och andra forskare kan ta vid med det fortsatta arbetet, säger Lars Kölby, överläkare i plastikkirurgi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och lektor i plastikkirurgi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Lars ser positivt på samarbetet mellan sjukhus och universitet och menar att det är nödvändigt för att våga sig på projekt av detta slag.

– Jag kan ärligt erkänna att vi medicinare oftast inte förstår exakt vad teknologer gör, likaväl som att de inte har full förståelse för vad vi håller på med. Därför är överbryggningsfunktioner som innovationsplattformen väldigt viktiga för att vi ska förstå varandras möjligheter och dra nytta av varandra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV