Startsida - Nyheter

Radar

Nya lösningar krävs för att möta Sydasiens vattenkris

Även mindre kraftiga regn leder till att Bangladeshs huvudstad Dhaka drabbas av översvämningar – och situationen riskerar att förvärras i framtiden.

Ännu en gång har tusentals familjer i Bangladesh drabbats av översvämningar och återkommande vattenrelaterade katastrofer slår även hårt mot Indien, Pakistan och Nepal. Denna vecka hålls ett högnivåmöte i Dhaka för att diskutera möjliga lösningar på de många problem med vattenförsörjningen som finns i regionen.

Bangladesh har drabbats hårdast på senare tid, men landet är knappast ensamt om att ständigt behöva hantera brist på vatten – eller ett överskott i form av översvämningar. Enligt FN är flera av de viktigaste gränsöverskridande floderna i regionen, däribland Ganges, Indus och Brahmaputra utsatta för mycket hårda påfrestningar av industriell utveckling, urbanisering, befolkningstillväxt och föroreningar.

I Indien drabbas dagligen mängder av städer av brist på vatten. I Nepals huvudstad Katmandu tvingas människor ofta köa i timmar för att få tag på dricksvatten och i Pakistan har det statliga forskningsinstitutet PCRWR varnat för att landet kan drabbas av akut vattenbrist år 2025, om inte åtgärder sätts in omedelbart.

För att möta problemen kommer det att krävas samarbete över landsgränserna. Detta är också syftet med det möte som denna vecka samlar ministrar och myndighetsföreträdare, samt representanter för organisationer och näringsliv, i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

Mötet är en av flera konsultationer som görs under en satsning kallad Valuing water initiative, och organisatör av mötet är Global water partnership.

Bangladesh är med sina 160 miljoner invånare ett av världens mest tätbefolkade länder. Trots att kampen mot fattigdomen gått framåt på senare år saknar fortfarande 13 miljoner invånare tillgång till rent dricksvatten och 39 procent saknar tillgång till moderna sanitära anläggningar.

Landet är låglänt och varje år drabbas Bangladesh av återkommande vattenrelaterade problem. Befolkningen är beroende av vatten från floder som i samband med regnperioden blir överfyllda och vars vatten sinar under de torra perioderna.

Under årets monsun har Dhaka och den stora kuststaden Chittagong drabbats av stora problem med översvämningar på grund av städernas bristande avloppssystem. Dessa problem är återkommande, men i Chittagong har större områden lagts under vatten än tidigare på grund av kraftig nederbörd.

Dhaka drabbas återkommande av svåra vatten- och avloppsproblem. Varje år utsätts staden för översvämningar i samband med monsunen – främst på grund av den snabba och oplanerade inflyttningen, förstörelsen av våtmarker och den bristande stadsplaneringen. Lokala experter har sedan länge varnat för att om inte myndigheterna snabbt genomför åtgärder är risken stor att alla större gator och många bostäder i Dhaka inom tio års tid kommer att ligga under vatten efter hård nederbörd. En situation som riskerar att förvärras på grund av den globala temperaturhöjningen.

– Om stadsplaneringen fortsätter på samma sätt som nu som kommer alla stadens gator inom tio år att bli översvämmade under monsunen – folk kommer att tvingas lämna staden, sa stadsplaneraren Maksudur Rahman till IPS vid en tidigare intervju.

Han menar att över halva staden kommer att bli översvämmad även vid mindre kraftiga regn, om tio år.

Dhaka har en befolkning på uppemot 14 miljoner invånare, bedömningarna varierar. Staden utgör även navet för Bangladeshs ekonomiska tillväxt. Dhaka har dock en mycket dålig beredskap för hård nederbörd. Som exempel kan nämnas att stadens avloppssystem kollapsade efter att 42 millimeter regn hade fallit under loppet av 90 minuter under hösten 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV