DEBATT De flesta av oss har som barn fått lära sig att man ska dela med sig, likaså jag. Men hur ofta lever vi enligt detta när vi vuxit upp? Jag själv kom nyligen till insikten att sedan jag skaffat mig en inkomst, så har jag börjat köpa allt jag behöver och ofta är det något som jag egentligen bara är i tillfälligt behov av. Jag köpte till exempel en slipmaskin för att slipa mina köksbänkar. Efter att ha använt den en gång har den blivit stående i skrubben sedan dess.
Varför köpte jag den från början? Antagligen för att jag var bekväm, det kändes enkelt att gå till en butik och köpa det jag behövde. Men sedan kom den gnagande känslan. Hur kommer världen se ut om alla tänker och gör så? Vi vet med säkerhet att om alla konsumerade som vi svenskar skulle vi behöva 4,2 jordklot. Ett mycket bättre val av mig hade varit att låna en slipmaskin just för det tillfället istället för att köpa en ny.
Det är här som delningsekonomin, även kalllad kollaborativ ekonomi, kommer in i bilden. Det är en rörelse som möjliggör för människor att dela, låna, byta eller hyra det man behöver. Toppen för klimatet och ett hållbart samhälle!
Med den kollaborativa ekonomin på frammarsch har det öppnat sig ett hav av möjligheter så som:
fritidsbanker, där du kan låna fritidsprylar helt gratis. Finns på flera orter i landet, klädbibliotek, ställen där du kan hyra kläder, offentliga bokbytarhyllor, solidariska kylskåp, där du kan lämna mat som är fullt ätbar.
Fundera på hur mycket du verkligen kommer använda den där prylen du är på väg att köpa. Om det är något som du tror att du kanske inte kommer använda mer än någon enstaka gång kan det vara värt att kolla om du kan låna den istället. Har du redan ett förråd överfyllt av prylar? Testa att låna ut några av dem, eller ge bort det som du vet att du inte kommer sakna.
Ett tips är att skaffa små utlåningsmärken. Dessa fäster du på din dörr eller brevlåda så att din granne kan se vad du har att låna ut. Med mer delande blir vi alla mer generösa och omtänksamma, om varandra och vår planet. Vi har ju trots allt bara en.