Många nyanlända göteborgare vill börja studera på universitetet. Under veckan anordnade Göteborgs universitet en sommarskola för att underlätta på vägen in i akademin.
Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har många av Sveriges nyanlända en gymnasial eller eftergymnasial utbildning med sig i bagaget. Vissa har påbörjat universitetsstudier i hemlandet och vill återuppta dem, andra är redan färdigutbildade inom ett yrke men behöver komplettera studierna för att få lov att arbeta i Sverige. Men att ta sig in i en ny akademisk värld är inte helt enkelt. Därför anordnar Göteborgs universitet den här veckan en sommarskola för nyanlända, med målet att ge deltagarna en förståelse för vad akademiska studier kan innebära i Sverige och Göteborg.
Under fem dagar har de knappt 40 deltagarna besökt alla universitetets fakultetsområden, fått rundvandringar och studievägledning, karriärminglat och träffat representanter från förvaltningen. Enligt Elizabeth George, universitetets projektledare i flyktingfrågan, har projektet fördelar både för deltagarna och för universitetet.
– Universitetet vill självklart bidra till att underlätta för nyanlända att hitta ingångar till högre utbildning. Samtidigt får vi själva möjlighet att träffa en grupp potentiella studenter som både liknar och skiljer sig från de studentgrupper som universiteten vanligtvis riktar sig till. Till stor del liknar denna grupp internationella studenter, men de bor i Sverige, säger hon på universitetets hemsida.