… Karin Gyllenklev, som i samband med Vetenskapsfestivalen träffar Sveriges 100 häftigaste forskare i en webbserie.
Varför gör du den här forskarturnén?
– Dels är det jättehäftigt att kunna visa bredden av vad man forskar på i Sverige; det är allt från blåstång till spel till katters kommunikation. Och dels vill jag utmana den stereotypa bilden av forskaren som en man i vit labbrock som har en bubblande E-kolv i handen. Det är bara en av alla forskare jag träffat som har en vit rock.
– Sen tycker jag det är kul att baka in lite överraskningar som har med forskarens hobby att göra. Ett kul sätt att visa att forskare är ”mer än sin forskning”, att de till exempel kan gilla att spela fotboll, bryta arm eller spela pingis också.
Har du hittat någon extra häftig forskare?
– Alla forskarna är coola på sitt sätt. Men det var till exempel väldigt intressant att träffa Palle Dahlstedt, som uppfinner nya instrument, och Kristy Beers Fägersten som forskar på svordomar. Då pratade vi till exempel om ”shit” och ”fuck” och varför svordomar kan vara någonting positivt. Det var också jättekul att träffa Anna Duberg som forskar på hur dans kan få ungdomar att må bättre psykiskt. Då lekte vi loss och dansade runt mitt i intervjun.
I dag hör vi mycket om faktaresistens. Hur ser du på det?
– Det är jätteläskigt. Det är viktigt att se till att allmänheten får träffa forskare, och att vetenskapsrapportering når ut till folk. Det finns en fara i om vetenskapsrapportering bara sker på ett visst sätt, det behövs en bredd. I den här webbserien vänder jag mig till barn och ungdomar, så jag har valt att göra intervjuerna i en Youtube-aktig stil, humoristisk och med mycket personlighet. Jag kallar det fulteve: det är inte perfekta bilder, klipp eller ljus, utan innehållet är det viktiga. Det är fulteve men kulteve!
Filmerna från Karin Gyllenklevs forskarmöten finns att se på Vetenskapsfestivalens hemsida.