I lördags invigdes den nya utställningen We have a dream på Göteborgs stadsmuseum. Med över hundra porträtt av inflytelserika personer – från Malala Yousafzai till Jan Eliasson – vill skaparna ge hopp och inspiration.
“Att ha en dröm är en stark drivkraft. Vi vill med utställningen We Have A Dream inspirera alla till att våga drömma och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare i livet. Att drömma ger kraft – och mod.”
Så skriver vännerna Albert Wiking och Oscar Edlund om sin gemensamma utställning We have a dream, som invigdes på Göteborgs stadsmuseum i lördags. Tillsammans har de mellan åren 2002 och 2016 rest över världen för att fotografera och intervjua människor som har en sak gemensamt: de drömmer om förändring.
Resultatet är 114 porträtt och intervjuer med exempelvis punkbandet Pussy Riot, fredspristagaren Malala Yousafzai, sångerskan Annie Lennox och diplomaten Jan Eliasson.
Porträtten har tagits av Albert Wiking medan Oscar Edlund har stått för intervjuerna. Med projektet vill de båda bidra till en medmänskligare värld – något som ibland visade sig lättare sagt än gjort.
“Komplexa och otaliga nät och filter av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram med e-post till Nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. (…) Att få träffa många av de här människorna är som att ta sig in i Pentagon.”, skriver de på sin hemsida.
På plats för att inviga utställningen var den samiske konstnären Anders Sunna. Han har blivit mycket uppmärksammad för sin politiska konst, där han skildrar samisk historia och sin egen familjs konflikt om rennäring med länsstyrelsen.
– Att Anders Sunna vill vara här och inviga utställningen betyder jättemycket. Anders sätter strålkastaren på vad Sverige gjort och fortfarande gör mot sin egen ursprungsbefolkning och det är högst aktuellt”, säger Alex Snäckerström, stadsmuseets programsamordnare, i ett pressmeddelande.
Utställningen kan ses på Göteborgs stadsmuseum till och med den 14 oktober.