Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Guatemala vill kasta ut Anders Kompass

Guatemala uppmanar Sveriges regering att ta hem sin ambassadör i landet. Anledningen är att Anders Kompass ska ha kallat samhället korrupt, enligt utrikesministern.

Samma krav har ställts till Venezuela. Diplomaterna lägger sig i inrikespolitiska frågor, skriver utrikesdepartementet i Guatemala i ett uttalande.

Landets största nyhetssajter toppar med nyheten.

Anders Kompass tillträdde i höstas tjänsten som Sveriges ambassadör.

– Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger Sandra Jovel, utrikesminister i Guatemala, på en presskonferens.

"Ingen är förklarad non grata"

Hon tillägger att ”ingen är utvisad, och ingen är förklarad non grata”. I uttalandet skriver utrikesdepartementet att landet avvaktar att Sverige och Venezuela presenterar nya ambassadörer.

Svenska utrikesdepartementet känner till uppgifterna, men lämnar för tillfället ingen annan kommentar.

Maria Leissner, som var Sveriges ambassadör i Guatemala mellan åren 2000 och 2004, säger till TV4 Nyheterna att hon tror att uppmaningen är en markering mot Sverige och andra länder, och att det inte är riktat mot Anders Kompass personligen.

– Det här är en rent politisk reaktion från en pressad president som vill minska trycket mot sig själv, säger hon.

Guatemalas president Jimmy Morales har en dispyt med FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig). Sverige är en av de största bidragsgivarna till Cicig.

Under en ceremoni i januari där Sveriges regering delade ut ekonomiskt stöd till Cicig talade Kompass om ”ett korrupt samhälle”, men lade till att han inte ansåg det korrekt att säga att hela kulturen var dålig. Han sade också att Cicig är en ”kraftfull medicin” för Guatemala, enligt Reuters.

Larmade om övergrepp

Anders Kompass blev känd för en bredare allmänhet efter att han stängts av från sin post på fältavdelningen inom FN:s kontor för mänskliga rättigheter 2015. Detta efter att han larmat om att FN-soldater misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken, händelser som han befarade annars skulle ha tystats ner.

I fjol fick han Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän för sina insatser som visselblåsare.

Morales valde först att inte godkänna Kompass som ny ambassadör, enligt uppgifter i höstas till den guatemalanska tidningen El Periódico. Uppgifterna bekräftades även av källor till Sveriges Radio.

Fakta: Cicig

Den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (la Comisión internacional contra la impunidad en Guatemala – Cicig) är en oberoende, internationell organisation som granskar allvarlig brottslighet i Guatemala.
Cicig skapades i december 2006 efter att FN och Guatemalas regering undertecknade ett avtal om att inrätta ett oberoende organ för att stödja åklagarmyndigheten, polisen och andra statliga institutioner vid utredningen av känsliga och svåra fall.

Cicigs mål är att stärka de nationella rättsliga institutionerna, så att de kan motarbeta organiserad brottslighet i landet i framtiden.
Arbetet har bland annat lett till avslöjanden om brottssyndikat med kopplingar ända upp på regeringsnivå under den förra presidenten Otto Pérez Molina.

Sverige är en av de största biståndsgivarna till Cicig.

Källa: cicig.org

Fakta: Guatemala

Guatemala har 16,3 miljoner invånare och är ungefär lika stort som landskapet Lappland.

Landets nuvarande president Jimmy Morales tillträdde i januari 2016, efter att han oväntat vunnit valet några månader tidigare.

”Varken korrupt eller tjuv” var den före detta tv-komikern Jimmy Morales paroll i valet, men hans hederlighet har ifrågasatts allt eftersom nya uppgifter framkommit om hans ekonomiska förehavanden.

Den tidigare presidenten Otto Pérez tvingades avgå efter att FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig) pekat ut honom som personligen inblandad i en stor skattehärva.

Guatemala präglades länge av hårdföra militärregimer och inbördeskrig mot vänstergerillor, men återfick demokratin 1985 och freden 1996.
På senare år har landet dock återigen drabbats av extremt våld, kopplat till knarksmugglingen norrut mot USA.

Källa: Landguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV