I veckan firas både fredsdagen, Europadagen och Fairtrade Challenge på olika platser i Göteborg.
I dag 8 maj firas den officiella dagen då andra världskriget tog slut. Detta uppmärksammas i Göteborgs domkyrka. Under kvällen visas film om förintelsens överlevare, hålls föredrag om antisemitism och spelas romsk och judisk folkmusik.
Det råder dock viss förvirring kring vilket datum själva fredsdagen ska firas. Detta eftersom att själva undertecknandet av Tysklands kapitulering skedde den 7 maj 1945, men Stalin vägrade acceptera platsen för undertecknandet (franska Reims). Dagen efter (8 maj) skedde därför en repris på proceduren i det sovjetiska högkvarteret i Berlin vilket kom att bli den officiella fredsdagen i väst. Men undertecknandet i Berlin skedde så sent att nyheten inte kom ut i Sovjet förrän dagen efter (9 maj), vilket därför kom att bli den officiella fredsdagen i öst.
Den 9 maj är även den så kallade Europadagen som firas som följd av att den franska utrikesministern lade fram en plan om att Frankrike och Tyskland skulle samarbeta i produktionen av kol och stål fem år efter världskrigets slut (1950). Denna kol- och stålunion kom att bli startskottet för det som i dag är EU.
Göteborgs stad deltar i EU-projektet Cities for Europe – ett initiativ för att öka medborgarnas engagemang i EU-frågor. För att uppmärksamma Europadagen arrangeras lunchsamtal och en minimässa på Stadsbiblioteket. Temat är innovation, hållbarhet, entreprenörskap och välfärd och att konkret visa upp vad EU-projekt bidrar till i Göteborgsområdet. Arrangörer är Göteborgsregionen. Göteborgs Stad, Göteborgsregionens kommunalförbund och Europa Direkt Göteborgsregionen.
– EU påverkar vår vardag, precis som den lokala politiken. Därför behöver man engagera sig. EU sker inte någon annanstans, utan det är våra frågor, vår vardag, säger Thanos Pinakas på Göteborgs stads stadsledningskontor till Vårt Göteborg.
Under dessa dagar (7-9 maj) pågår dessutom World Fairtrade Challenge – ett internationellt event där människor över hela världen fikar Fairtrade-märkt för att uppmärksamma villkoren för livsmedelsproducenter i Syd och vad som går att göra för att stödja deras utveckling. På kampanjens hemsida går det att se lokala aktiviteter och registrera sin egen.