Startsida - Nyheter

Radar

Trumps utspel präglar politiken i Mexiko

Emilio Godoy/IPS | Protester mot Donald Trump utanför den amerikanska ambassaden i Mexico City.

Just nu pågår förhandlingar om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Utfallet kommer att få stor betydelse och i Mexiko är avtalet en av flera frågor där nya utspel från den amerikanska presidenten Donald Trump får högsta politiska betydelse.

I ett av sina senaste ilskna uttalanden på Twitter hotade Donald Trump med att landet kommer att dra sig ur Nafta om inte Mexiko agerar mer resolut för att stoppa den illegala invandringen och knarksmugglingen till USA.

Den första juli kommer presidentval att hållas i Mexiko och landets politiker måste hela tiden förhålla sig till de uttalanden som görs från presidenten i det mäktiga nordliga grannlandet.

– Allt är ovisst efter Trumps uttalanden. Vi kommer att få höra olika uttalanden fram och tillbaka från de som deltar i förhandlingarna och från presidentkandidater. Alla tecken på att ha något gemensamt med Trump innebär politiskt självmord för kandidaterna, säger Manuel Pérez Rocha, forskare vid Washington-baserade Institute for policy studies.

Låsta positioner

Naftas framtid kan komma att avgöras vid slutförhandlingarna i Washington, som inleddes den 8 april och pågår under åtta dagar. Detta är den åttonde förhandlingsrundan och hittills har få framsteg gjorts av de tre parterna, vars samtal uppges ha kännetecknats av en spänd stämning med fastlåsta positioner.

Det nordamerikanska frihandelsavtalet har funnits sedan 1994. Kravet på en omförhandling av avtalet kommer från Donald Trump, och det var också en av de frågor han gick till val på. Den amerikanske presidentens utfall mot Nafta och Mexiko och dess invånare har redan fått inverkan på det kommande valet i landet, även om det hittills bara är den presidentkandidat som ligger bäst till i opinionen som tagit upp frågan offentligt. Den 1 april sa center-vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador:

– Vi utesluter inte möjligheten att kunna övertyga Donald Trump om att hans utrikespolitik och i synnerhet hans föraktfulla inställning till mexikaner är felaktig. Vi kommer att vara mycket respektfulla mot USAs regering, men vi kommer också att kräva att mexikaner respekteras.

Småbönderna förlorare”

Andrés Manuel López Obrador ställer upp i presidentvalet för tredje gången och har uttryckt stöd för en förlängning av Nafta. Den kandidat som ligger tvåa i opinionen, Ricardo Anaya, som går till val med stöd av en mitten-höger-koalition, har hittills inte uttalat sig om de pågående omförhandlingarna av frihandelsavtalet. Det har inte heller det nu styrande konservativa partiets kandidat José Meade.

Och ingen av kandidaterna har sagt något om den amerikanske presidentens löften att bygga en mur längs gränsen mellan de båda länderna.

Vissa kritiker menar att Mexiko borde dra sig ur de pågående förhandlingarna om Nafta.

– Detta i avvaktan på att en ny ledning får ta över processen. Vi kan inte tolerera alla dessa förolämpningar och hot från Trump, säger akademikern Alberto Arroyo till IPS.

De som i första hand har gynnats av Nafta är de exportinriktade industrierna och stora jordbruken samt företag som tillhandahåller finansiella tjänster. Forskare och aktivister menar att förlorarna är småbönderna, däribland de som producerar basvaror som majs och bönor och livsmedelsindustrin i stort.

Olika syn på Nafta

Nafta har även inneburit att Mexiko blivit ännu mer handelsberoende av USA, det land dit mer än 80 procent av landets export går. Men även importen av varor från USA har ökat kraftigt sedan Nafta undertecknades.

Tre amerikanska studier, beställda av kongressens analysorgan CRS, kring konsekvenserna av en omförhandling av Nafta, eller att avtalet rivs upp, visar bland annat att höjda tullar på jordbruksimport sannolikt skulle betyda höjda priser för amerikanska konsumenter och företag. Andra möjliga effekter skulle vara stigande priser för importerade varor från Kanada och Mexiko.

Förra året hade USA ett handelsunderskott gentemot de två övriga länderna inom Nafta på nästan 90 miljarder dollar, jämfört med dryga 9 miljarder dollar 1993.

Manuel Pérez Rocha menar att Mexiko skulle ha anledning att fira om Nafta gick i graven.

– Nafta har förstört arbetstillfällen och gett multinationella företag tillåtelse att förstöra miljön.

Han menar att de pågående omförhandlingarna om avtalet borde skjutas på framtiden tills Mexiko fått en ny regering.

– Den sittande regeringen har misslyckats med att skydda mexikanernas intressen, säger Manuel Pérez Rocha.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV