Den veganska mässan Vegovision firade tio år i nya mässlokaler på Eriksberg under lördagen. Köerna ringlade sig långa såväl utanför mässan som inuti och med ett besökarantal på 4 000 personer kan vi tydligt konstatera att den veganska trenden är här för att stanna.
Långt innan Djurens rätts veganmässa Vegovision slog upp portarna på lördagsmorgonen ringlade köerna sig långa utanför Eriksbergshallen. 4 000 personer besökte mässan, en rekordsiffra.
Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, är nöjd.
– Det är bättre än väntat, det var fullt tryck redan vid öppning. Det kan ibland vara problem att få igång folk på morgonen, säger hon.
Vegovision startade i Umeå 2008 och körs idag även i Stockholm och Göteborg. Årets upplaga var den femte i ordningen i Göteborg.Den här gången hade arrangörerna förlagt mässan till Eriksbergshallen på Hisingen, en förändring som innebar en större lokal, men dock mindre centralt läge än som tidigare vid Järntorget.
– Det är stort och luftigt, vi har fått plats med fler saker och scenen är central, säger Moa om nya lokalen.
I programmet hittades många programpunkter om träning och näringslära, men också om att leva med barn som äter vego.
– Det är områden som växt ganska mycket och det speglar samhället. Det är gamla fördomar vi slår hål på: att man inte kan träna hårt och vara vegan eller att man inte kan ha småbarn som äter veganskt, säger Moa.
"Låt det ta tid"
En som vet hur det är att ha småbarn som äter veganskt är skådespelaren Sanna Bråding, som besökte mässan ihop med sin yngste son. Under ett scensamtal berättade hon om hur enkelt det varit för henne att få barnen att äta bra.
– Jag är ensamstående med två barn, det blir mycket storkok och jag lever väldigt billigt, säger hon och fortsätter med att poängtera att den som vill övergå till en vegansk kost ska låta det ta tid.
– Att leva växtbaserat är ett val och en livsförändring som ska hålla hela livet. Det är okej att få bakslag, du behöver inte vara perfekt. Börja någonstans och du kommer allt eftersom byta ut mer av maten.
Även om de djuretiska skälen var starka när Sanna blev vegan så är miljöskälen mycket viktiga för henne.
– Att se hur man kan göra något som gör skillnad, att den här mässan bara växer… det finns så mycket positivt som kommer av det, säger hon.
Klimatfrågan hjälper veganismen
Andelen svenskar som är vegetarianer har legat på en ganska kontant nivå ett tag. Runt 10 procent av befolkningen är vegetarianer, varav 4 procent är veganer. Moa Richter Hagert bekräftar att siffran står sig även i de nyare undersökningarna.
– Den stora skillnaden är att vi ser allt fler som blir flexitarianer, man äter vego ett par gånger i veckan. Försäljningen av veganska varor ökar lavinartat och vi (Djurens rätt) har 45 000 medlemmar och alla de är inte veganer eller vegetarianer.
– Klimatfrågan har hjälpt veganismen mycket. Såväl den egna hälsan, djuretiska skäl och miljöfrågan är drivkrafter, berättar Moa.
Allt eftersom det blivit mer populärt att vara vegan har det kommit fler nischer, såsom raw food och vegansk snabbmat.
– Andra trender är nya material, såsom fruktfiberläder – korkläder och annanasläder. Men även alternativ till dun som fungerar lika bra som dun. Det händer mycket på innovationssidan, menar Moa som hoppas att en sån här mässa inte ska behövas om tio år.
Timslånga köer
Men större innebär inte alltid bättre och många besökare beklagade sig över de timslånga köerna till entrén och till matserveringarna. När Syre Göteborg väntat i 45 minuter i kö till en av matställena stängdes plötsligt köket på grund av att maten tog slut. Många av de som köat i närmare en timme blev upprörda.
På Djurens rätt har man snappat upp problemet och skickade efter mässan ut ett pressmeddelande:
– Första året i nya lokaler lär vi oss alltid jättemycket, vi såg ganska snabbt att vi behöver ha en ännu högre kapacitet nästa år. En del gäster fick stå i kö längre tid än vi hade tänkt vilket vi såklart kommer titta på hur vi löser till kommande mässor. Men vi är otroligt glada över det enorma intresset för Vegovision, skriver Sofia Säljö, projektledare för Vegovision.