Vi får i oss mer mikroplaster via produkter i vardagen än via mat, skriver Svenska Dagbladet.
Det rör sig om pyttesmå plastpartiklar och fibrer som skavts bort från plastprodukter, eller mikroplast som från början tillverkas i mikroformat och till exempel finns i smink. Många av plasterna innehåller kemikalier som kan påverka vår hälsa, som bisfenol A och ftalater.
Forskare vid Göteborgs universitet och Danmarks tekniske universitet visar i en ny studie att kroppen tar upp mer mikroplaster från närmiljön än från livsmedel.
Debatten om hur vi får i oss mikroplast har varit skev, både inom forskningen och i media. Fokus har legat på att det sker via drycker och andra livsmedel, framför allt fisk och skaldjur, säger Therese Karlsson, doktorand vid Göteborgs universitet, till SvD.
Resultatet från studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science of the total environment.
Copyright © 2014–2024 – Dagens O2 AB, org.Nr: 559225-3982
• Kundtjänst prenumerationer: prenumeration@tidningensyre.se • Övriga kontaktuppgifter hittar du här
• Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lennart Fernström • Redaktionschef: Katarina Andersson • Stf ansvarig utgivare: Benita Eklund
•••