Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Fler söker hjälp för spelproblem

Allt fler söker hjälp för spelproblem i Göteborg.

Antalet personer som söker hjälp hos Spelberoendeteamet Göteborg har ökat kraftigt. Fotbolls-VM i somras och all reklam i samband med det gjorde det svårt för många.

I augusti och september hade Spelberoendeteamet Göteborg 40 nybesök av personer som sökte hjälp för spelproblem. Det är dubbelt så många som samma period förra året.

Fotbolls-VM som hölls under sommaren gjorde det svårt för många att hålla sig ifrån spelandet, säger Johan Conse, behandlare på Spelberoendeteamet Göteborg, i ett pressmeddelande.

– VM var jobbigt för många av de vi möter. All reklam gjorde det svårt att motstå suget att spela och vi såg klienter återfalla. Vi hade tolv nybesök under den första veckan i juli. En vanlig vecka brukar vi ha hälften så många.

Enligt Folkhälsomyndigheten lider omkring två procent av Sveriges befolkning av spelproblem. För runt 0,4 procent är problemen allvarliga. Utöver detta beräknas 171 000 personer, varav 82 000 är barn, drabbas indirekt genom att de är anhöriga till en person med spelproblem.

Ökad spelrekam

De senaste åren har spelreklamen ökat markant i samhället. Enligt Sifo lade spelbolagen 5,5 miljarder kronor på spelreklam i Sverige under 2017 – en ökning med 43 procent jämfört med året innan.

Från och med januari 2019 träder den nya spellagen i kraft, som bland annat säger att marknadsföring för spel ska vara ”måttfull och inte vilseledande”.

– Vi ser en koppling mellan den aggressiva, personliga marknadsföringen och ett fortsatt spelande. Vi välkomnar regleringen och hoppas att den ska leda till att minska spelberoendet. Som det är nu kan det inte fortsätta, säger Johan Conse.

Den ökande reklamen har väckt debatt och flera aktörer har tagit egna initiativ det senaste året. Göteborgsbaserade fotbollsmagasinet Offside meddelade i oktober att de slutar med all form av spelreklam, trots risken för kraftigt minskade annonsintäker. Detta för att värna sitt oberoende.

– Vi måste ta ställning för att den journalistiska integriteten inte ska naggas i kanten. Det blir inte helt oberoende sportjournalistik när man å ena sidan vill granska matchfixningsproblematiken och på nästa sida har en spelannons, sade Anders Bengtsson, en av tidningens chefredaktörer, till Dagens nyheter.

En dryg månad senare beslutade också reklambyrån Bulldozer att gå göra likadant.

– Jag tror att det är fler byråer som funderar på samma sätt som oss. Spelreklamen skadar väldigt många människor, sade byråns vd Charlotta Stensson till Resumé.

Långsiktig behandling

I Göteborg an Spelberoendeteamet än så länge erbjuda ett första besök inom två veckor, trots det ökade trycket.

– Behandlingen är långsiktig, men vi vill alltid träffa alla så tidigt som möjligt för att starta processen och berätta om vad du kan göra själv direkt. Det kan handla om att klippa kreditkorten, spärra sig på spelsajterna eller låta en anhörig ta kontrollen över ekonomin, säger Johan Conse.

Har du spelproblem? Här kan du söka hjälp i Göteborg:

Spelberoendeteamet Göteborg
Behandlingar individuellt eller i grupp, som baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal (MI).
Spelberoendes förening Göteborg
Erbjuder självhjälpsgrupper för spelberoende och deras anhöriga. Kan också bidra med stöd i form av enskilda samtal.
Stödlinjen för spel
Erbjuder stöd genom motiverande samtal (MI) via telefon, mail eller chatt.
Stödlinjens självhjälpsprogram
Tioveckors självhjälpsprogram som fungerar i mobilen, surfplattan och på datorn.
Källor: Spelberoendeteamet Göteborg, Spelberoendes riksförbund, Stödlinjen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV