Många länder är förtegna om sina kostnader för inköp av vapen. I södra Afrika finns dock en grupp länder som är ovanligt öppna med sina försvarsutgifter, visar en ny rapport.
FN började publicera årliga rapporter om de globala försvarskostnaderna 1981, men långt ifrån alla de 193 medlemsländerna har valt att vara transparenta. Enligt FN:s organ för nedrustning, Unoda, började rapporterna sammanställas för att driva på en utveckling mot en minskning av världens skenande höga försvarsbudgetar.
FN uppmanar världens länder att se till att en stor del av försvarskostnaderna i stället går till utvecklingsbistånd, men hittills utan resultat.
Öppenhet bra för säkerheten
Enligt Unoda har sammanlagt 126 länder vid minst ett tillfälle valt att redovisa sina försvarskostnader. Men endast en mindre del av länderna gör detta återkommande, och än färre gör det varje år.
FN menar att öppenhet kring försvarsutgifter bidrar till att stärka den internationella säkerheten genom att förtroendet mellan stater ökar.
Samtidigt visar en ny rapport från Stockholms fredsforskningsinstitut Sipri att ett antal länder i södra Afrika återkommande offentliggör sina militära utgifter. Nan Tian, forskare på Sipri, säger till IPS att några av de länder som visat en relativ hög grad av transparens är Burkina Faso, Tchad, Kongo-Kinshasa, Elfenbenskusten, Ghana, Namibia, Sydafrika och Tanzania.
Hög transparens
Enligt Sipri är öppenheten från länderna i södra Afrika större än man tidigare trott, och rapporten visar att 45 av de 47 länder som granskats offentliggjorde minst ett officiellt dokument över sina utgifter mellan 2012 och 2017.
– Tvärtemot vad många tror så visar länderna i södra Afrika en hög grad av transparens i fråga om hur de spenderar pengar på sin militär, säger Nan Tian.
Han understryker att medborgare i alla länder har rätt att få veta hur offentliga medel används. Nan Tian säger i ett gemensamt uttalande med Pieter Wezeman, som är senior forskare inom Sipris vapenhandelsprogram, att på global nivå har antalet länder som redovisar sina försvarskostnader till FN sjunkit till en mycket låg nivå. Enligt de senaste uppgifterna forskarna har tillgång till har endast 32 länder hittills redovisat sina försvarskostnader för 2017.
Färre rapporter till FN
En stor majoritet av de länder som rapporterat om sina försvarskostnader till FN under året är europeiska. Från andra världsdelar, däribland Afrika, är rapporteringen mycket sämre.
– Det är ironiskt att så många afrikanska länder publicerar individuella rapporter om sina militära utgifter, men samtidigt väljer att inte rapportera in samma siffror till FN, säger Natalie J Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Georgetown-universitetet i USA.
Hon påpekar att det är positivt att så många länder i södra Afrika offentliggör uppgifter om sina försvarskostnader.
– Men att bara känna till det pengamässiga värdet av militärbudgetar är inte allt, eftersom dessa uppgifter är inte alltid är bra indikatorer på ett lands ”militära styrka”.
Som exempel nämner Natalie J Goldring den stora förödelse som orsakas av så kallade lätta vapen i konflikter över hela världen. Detta trots att dessa vapen ofta är relativt billiga.